40 la suta dintre tranzactiile realizate pe piata graului sunt la negru, iar statul este unul dintre vinovati prin distorsionarea concurentei
Aproape doi ani. De atat a avut nevoie Consiliul Concurentei (CC) pentru a finaliza investigatia privind piata cerealelor de panificatie, declansata in septembrie 2007. Concluziile nu sunt roz, raportul semnaland ca piata neagra inca detine un volum important – 40 la suta din totalul tranzactiilor si ca statul se face responsabil, in mod indirect, de distorsionarea concurentei, prin disponibilizarea de cantitati insemnate de grau din Rezerva de Stat.
Distorsionarea este determinata de faptul ca imprumutul se face in perioada de final a anului agricol, cand pretul atinge niveluri ridicate, iar restituirea se realizeaza la inceputul anului agricol urmator, cand pretul tinde a fi minim. Astfel, operatorul selectat beneficiaza de un avantaj de natura economico-financiara. Consiliul a propus Guvernului sa ia masuri astfel incat disponibilizarea graului de la Rezerva de Stat sa fie transparenta.
Graul ocoleste bursa
O problema majora identificata de catre inspectorii Consiliului Concurentei se refera la netranzactionarea graului pe piata bursiera, in lipsa unui sistem functional de garantare a certificatelor de depozit.
Analiza amintita arata ca persoanele juridice au platit, fata de cele fizice, cu aproape 57 de lei mai putin pentru tona de grau achizitionat de la tarani. Pentru ca nu a constatat existenta unor practici anticoncurentiale, Consiliul nu considera necesara interventia publica pentru atenuarea acestei asimetrii.
Piata salajeana este imaculata
Judetul Salaj face nota discordanta de raportul amintit. Rezultatele analizei de pe piata arata ca, la noi, “nu au fost identificate sau sesizate si nu detinem informatii privind posibilele practici de natura anticoncurentiala, care sa distorsioneze mediul concurential pe aceasta piata sau eventualele pozitii de monopol”. Referitor la particularitatile pietei, Costel Petrache, coordonatorul Inspectoratului pentru Concurenta Salaj, spune ca raportul dintre cerere si oferta este mult disproportionat, cererea fiind considerabil mai mare decat oferta de grau de panificatie. Daca la nivel national tranzactiile la negru reprezinta 40 la suta din piata, in Salaj, totul pare a fi in regula. “Nu detinem informatii privind o posibila piata neagra a graului”, spune oficialul salajean.