Producatorii sustin ca produsele de panificatie s-ar putea scumpi cu 25% in iunie. Totul, din cauza secetei. 

rn

Totodata, fermierii sustin ca sectoarele carne, lapte, panificatie, legume-fructe sunt afectate de lipsa pietei de desfacere, in contextul in care importurile la preturi mici sunt in crestere.
De asemenea, fermierii cer Guvernului o serie ampla de masuri care sa vina in sprijinul relansarii industriei care asigura 12% din PIB.
Astfel, potrivit Economica.net, sectoarele carne, lapte, panificatie, legume-fructe, care genereaza 80% din vanzarile de alimente din Romania, au capacitati excedentare de productie. Depozitele sunt si ele plina, in timp ce piata este invadata de alimente ieftine, venite cu precadere din Polonia.
Fermierii sustin ca aproximativ 50% din productie nu mai poate fi valorificata si se congeleaza.
"Astazi industria alimentara este grav afectata pentru ca exporturile sunt blocate, piata HORECA nu mai exista, iar piata locala este invadata cu marfa, in special din Polonia, la preturi sub costurile de productie. Circa 50% din productie nu se poate valorifica si se congeleaza. Din pacate, productia nu se poate opri cand discutam de animale vii, iar spatiile de congelare nu sunt suficiente. Multe fabrici construite pe fonduri europene au fost sau vor fi inchise din cauza scaderii cererii de produse", anunta fermierii printr-un comunicat din partea Sindalimeta, Sindicatul din industria alimentara.
Preturile scad la poarta fermei, dar nu si la raft. Asociatiile de fermieri vorbesc totodata, despre un "abuz" din partea marilor lanturi de hypermarketuri care nu au scazut preturuile la raft chiar daca la poarta fermei acestea s-au prabusit.
"De exemplu, pretul carnii de pasare la poarta abatoarelor a scazut cu 30%, dar aceasta scadere nu se reflecta si la raft", spun fermierii.
Tot in sectorul animal, crescatorii au probleme cu exportul de ovine in viu. "Trebuie construite urgent doua nave pentru transportul maritim al animalelor vii, cat si finantarea construirii unui abator de mare capacitate pentru exportul de carne in stare proaspata", apreciaza acestia.
Potrivit fermierilor, e nevoie si de sprijin pentru infiintarea de ferme de reproductie in sectorul porc conform legislatiei aprobate de Parlamentul Romaniei. Aceasta pentru ca anual Romania importa aproximativ 2 milioane de grasuni si peste 70% din carnea de porc destinata consumului si industriei de procesare din Spania sau Germania.
In acelasi timp este nevoie de mai multe ferme de reproductie in sectorul pasare pentru ca circa 95% din puii de o zi provin din comertul intracomunitar (Polonia). "Pe perioada in care preturile de pe piata sunt prea scazute, solicitam ca MADR sa instituie o schema de ajutor pentru operatorii din sectorul privat in vederea acoperirii costurilor de depozitare a produselor acestora pe o durata determinata (max. 31.12.2020). Astfel se va reduce temporar impactul unei oferte excedentare pe termen scurt. Sectoare vizate sunt: produse lactate (unt, branzeturi), carne de pasare, came de vita, carne de oaie, procesare carne, panificatie, legume fructe, miere de albine etc.", spun fermierii.
Cresc preturile la produsele de panificatie cu peste 25%. Redeschiderea exporturilor de cereale a condus la cresterea pretului pentru grau cu 15 % in doar doua saptamani, mentioneaza sursa citata.
"Aceste cresteri vor continua, avand in vedere productia agricola slaba din acest an. In lipsa unui plan concret la nivelul guvernului, ne asteptam ca pretul produselor de panificatie sa creasca cu peste 25% in urmatoarea luna. Atragem atentia ca cea mai mare partea a cerealelor se utilizeaza in furajarea animalelor, ceea ce impacteaza asupra productia de alimente."