In timp ce sute de mii de hectare de padure sunt distruse, sute de milioane de euro destinate impaduririlor zac necheltuite.
„Exista 223 milioane de euro care stau necheltuite la Ministerul Agriculturii, fara sa fie utilizate pentru impaduriri, din motive tehnice”, se lamenta intr-o conferinta de presa Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor. Suma provine din fonduri europene si e firesc ca pentru accesarea banilor este nevoie de proiecte si mai ales este nevoie de „inlaturarea problemelor birocratice stupide”. Conform ministrului, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) dispune in acest an de un buget de 1.889.884.000 lei pentru diferite proiecte. Aceasta suma care reprezinta credite bugetare, a fost deja aprobata in urma unei sedinte de Guvern, de saptamana trecuta. Numai ca pana se vor remedia problemele tehnice, perioada impaduririlor trece. E adevarat, si toamna este un anotimp propice impaduririlor,dar zicala „Ce poti face astazi nu lasa pe maine” vine sa contrazica sintagma „Lasa-ma sa te las”. Directia Silvica Salaj n-a tinut cont de milioanele de euro care stau necheltuite la Ministerul Agriculturii si si-a stabilit un program pentru anul 2010 care cuprinde efectuarea unor lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 109 hectare. Cam putin zicem noi, avand in vedere ca totalul fondului forestier salajean este de 96.318 hectare, din care 69.102 hectare in paza si administrarea Directiei Silvice Salaj. Desi la nivel national exista un deficit major de puieti din speciile molid, gorun, stejar, frasin, paltin si tei, potrivit lui Romeo Silviu Benc, directorul institutiei antementionate, DS Salaj a reusit sa produca in pepinierele proprii toti puietii forestieri necesari pentru impaduriri, ba a si furnizat o parte din excedentul de puieti (aproape 50 mii) directiilor silvice din judetele invecinate.
Lipsa de proiecte si birocratie
Numai pentru impadu-ririle din aceasta primavara, incluse in programul de regenerare se folosesc 165 mii puieti forestieri, valoarea lucrarilor ce se executa in anul 2010 in fondul forestier de stat, administrat de DS Salaj depaseste suma de 540 mii lei. Daca s-ar fi intocmit proiecte, o particica din cele 223 de milioane de euro, de care se plange Borbely ca zac necheltuite, puteau ajunge si pentru structurile silvice salajene. Si mai ales daca „birocratia stupida” nu si-ar face de cap.