Liderul USR, Nicusor Dan, s-a aflat ieri in vizita la Zalau. Acesta a venit insotit de alti patru parlamentari USR: deputatii Lucian Stanciu Viziteu (Bacau), Lavinia Abu Amra (Mures), Cosette Chichirau (Iasi) si senatorul Cristian Vica (Bucuresti). De altfel, Lavinia Abu Ambra este unul din cei doi parlamentari USR desemnati de partid sa reprezinte si interesele salajenilor in Parlament, aceasta fiind a doua vizita a deputatului in judet in ultima luna.
Parlamentarii USR au tinut sa precizeze ca reprezinta interesele tuturor romanilor in Parlament, nu doar ale celor din judetele unde au fost alesi, explicand, in acest fel, unul din motivele vizitei lor in Salaj.
„USR a promis doua lucruri: ca va aduce oameni noi in politica, oameni competenti, care nu au mai facut politica, si ca aduce problemele societatii in politica si le gaseste o solutie”, a declarat Nicusor Dan, liderul USR.
Dincolo de promisiunea ca USR va reprezinta societatea si interesele sale, si nu interesele personale ale unora, parlamentarii au vorbit si despre subiectul fierbinte al momentului, proiectul Legii salarizarii.
Legea salarizarii va pune o presiune
periculoasa pe mediul privat
Parlamentarii USR sunt de parere ca Legea salarizarii, in actuala sa forma, va avea un impact nefast atat pe partea de politica fiscala, cat si in mediul privat. „Ministrul apare cu legea asta la televizor, Guvernul nu si-o asuma, o trimite la Parlament, nici Parlamentul nu si-o asuma, deci noi discutam in spatiul public de o lege foarte importanta care nu a fost pusa in dezbatere cu actorii sociali si nimeni nu o propune in mod oficial, ceea ce denota totala iresponsabilitate din partea coalitiei de guvernare. Suntem intr-un teatru al absurdului”, e de parere Nicusor Dan.
Ce e mai grav, insa, e presiunea pe care o va pune Legea salarizarii, in forma in care a fost conceputa, pe mediul privat. Cosette Chichirau, membru in comisia de Buget – Finante considera ca PSD ar trebui sa conecteze aceste cresteri salariale de partea de venituri la bugetul de stat, pentru ca exista o deconectare intre cele doua aspecte. . „Cresterea salariilor publice va pune presiune pe salariile din privat, va crea inflatie, pentru ca productivitatea nu poate reactiona instantaneu, va duce la cresterea somajului prin concedieri sau cresterea economiei subterane, ori incetinirea angajarilor”, spune Cosette Chichirau. stop_coloana
Parlamentarii USR au tinut sa sublinieze ca e nevoie, cu siguranta, de o Lege a salarizarii, insa aceasta necesita o dezbatere publica serioasa, tocmai pentru ca e foarte importanta. Iar acum proiectul e in dezbatere doar teoretic, pentru ca nu apare inca pe site-ul Ministerului Muncii. USR-istii au tinut sa puncteze si faptul ca nu au nimic impotriva bugetarilor, doar ca promoveaza ideea unei administratii eficiente, in detrimentul uneia stufoase si paguboase.
Bugetarilor nu li se cere niciun efort
in schimbul salariilor marite consistent
In sectorul privat, se aplica principiile competitivitatii si competentei, iar aceste aspecte ar trebui sa se regaseasca si in randurile bugetarilor, sunt de parere parlamentarii USR.
„Ar trebui sa avem niste servicii pe care ni le dorim si sa vedem cu ce personal le putem realiza. Avem acum aproximativ 1,2 milioane de bugetari la nivel national, fara o analiza clara daca ei isi fac treaba sau nu. „ntrebarea e ce obtinem noi de banii pe care-i cheltuim si cum putem face administratia mai performanta”, spune Cosette Chichirau.
Solutia propusa ar fi evaluarea corecta a bugetarilor, cu precadere a celor care lucreaza in administratie. Desi evaluari se fac si acum, la nivel de institutie, acestea sunt doar de forma si nu vor fi relevante cat timp nu vor fi realizate de cineva obiectiv, din exerior. „Ar trebui sa facem o evaluare externa, nu sa ne evaluam noi intre noi. Stim cu totii cum se intampla, ca daca mergi intr-o primarie e tot neamul acolo”, spune deputatul USR Lavina Abu Ambra.
Nicusor Dan a luat pulsul USR-istilor
salajeni, cu care a fost in contradictoriu
pe subiectul primirii lui Ciolos in partid
Vizita lui Nicusor Dan, alaturi de cei cinci parlamentari, are loc in contextul in care, in perioada 11 – 14 mai, la Cluj Napoca se va desfasura Congresul Na?ional USR.
Pana in prezent, Nicusor Dan este singurul care si-a anuntat candidatura pentru aceasta functie. Clotilde Armand a declarat, zilele trecute, ca ia in calcul postul de vicepresedinte al formatiunii.
„ntrebat daca imaginea creata, cea de om care se opune venirii lui Dacian Ciolos in partid, i-ar putea afecta candidatura, Nicusor Dan si-a reiterat pozitia, in aceeasi maniera nuantata, dand de inteles ca nu este impotriva primirii lui Dacian Ciolos in USR, cu eterna mentiune ca nimeni nu poate fi impiedicat sa vina in partid. „S-a propagat in spatiul public o minciuna, cum ca Dacian Ciolos a fost respins de USR. „n USR a existat o dezbatere pe idei, unii au spus ca e momentul potrivit ca Dacian Ciolos sa vina, altii ca nu e momentul potrivit. Ce nu e adevarat e ca cineva s-ar fi putut opune. Pentru orice persoana care satisface criteriile de admitere in USR, nimeni nu se poate opune ca aceasta sa devina membru”, a declarat Nicusor Dan. Liderul USR si-a asumat, in declaratii anterioare, fapul ca s-a numarat pentru cei care considera ca acesta nu ar fi un moment prielnic primirii lui Dacian Cilos, pe motiv ca notorietatea sa ar stirbi identitatea formatiunii politice pe care o conduce. Pe de alta parte, filiala salajeana a USR e una care s-a pozitionat pro-Ciolos. „Filiala noastra a fost pentru cooptarea lui Ciolos, inca de la inceput. Am sustinut acest lucru si in discutiile interne din partid”, spunea Carmen Olar, presedinte al USR Salaj, la finele lunii trecute.
USR are ca obiectiv sa devina
principalul partid din orase
„USR trebuie sa devina principalul partid din orasele din Romania, trebuie sa avem filiale in cele aproximativ trei sute de orase, trebuie sa avem proiecte pentru fiecare dintre ele, trebuie sa pregatim oameni care sa candideze ca primari, consilieri locali, pastrarea directiei pe care USR a pornit, cu criteriile de admitere in USR, adica sa nu planeze nicio suspiciune de contagiune cu sistemul, fara aliante, cu atat mai putin fara fuziuni cu partidele existente, cu telul de a deveni in 2019, cand incep toate randurile de alegeri, al doilea partid din Romania, si cu telul pentru iarna lui 2020 de a da prim-ministrul (…), concentrandu-ne eforturile pe zona urbana, pentru ca resursele sunt in momentul acesta limitate, fara sa respingem zona rurala”, spune Nicusor Dan.