Se interzice infiintarea activitatii de tip slot-machine la o distanta mai mica de 200 de metri fata de intrarea in unitatea de invatamant sau in incinta unui condominiu, potrivit unui proiect de reglementare a legii privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, in sensul interzicerii.
"Initiativa prevede in plus dovada ca intrarea in spatiul propus pentru activitatea de tip slot-machine nu este situata la o distanta mai mica de 200 de metri fata de intrarea in unitatea, institutia de invatamant, spatiul destinat educatiei si formarii profesionale sau unitatea care ofera educatie extrascolara din cadrul invatamantului preuniversitar, respectiv spatiul propus pentru activitatea de tip slot-machine nu este situat in incinta unui condominiu", prevede proiectul de act normativ inițiat de senatorul PMP Catalin Lucian Iliescu.
Potrivit initiatorului, legislatia privind jocurile de noroc protejeaza copiii si tinerii, "dar numai partial".
Actualmente, OUG nr.77/2009 prevede ca pentru obtinerea autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, operatorii economici trebuie sa faca dovada ca spatiul propus nu este situat in incinta unui asezamant de invatamant, inclusiv campusurile aferente acestuia, unor asezaminte de cultura, arta, sanatate, cu caracter social, de culte religioase si altele asemenea sau in perimetrul delimitat destinat acestora. Insa nu interzice infiintarea locatiilor specializate pentru desfasurarea jocurilor de noroc in apropierea institutiilor de invatamant, a campusurilor aferente, "ceea ce reprezinta un pericol real de corupere a copiilor si tinerilor", se arata in expunerea de motive.
Cele mai extinse si nocive pentru tineri sunt jocurile de noroc tip slot-machine. Conform datelor statistice, exista 311 organizatori de jocuri de tip slot-machine, numai in primele 10 luni ale anului fiind autorizate 71.279 de slot-machine, potrivit proiectului.
Initiatorul mai sustine ca organizarea activitatii de jocuri de noroc tip slot-machine in condominii, alaturi de spatiile cu destinatia de locuinte, in special la parterul blocurilor, "prezinta practic acelasi risc de contaminare a copiilor si tinerilor cu patima jocurilor de noroc".
Mai este prevazuta o norma tranzitorie, conform careia "operatorii economici care detin autorizatie de exploatarea a jocurilor de noroc valabila la data intrarii in vigoare a acestei legi isi continua activitatea pana la data expirarii autorizatiei".
Astfel, proiectul pentru completarea art.15 alin.(2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc a fost inregistrat la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.