In piata agroalimentara din centrul Zalaului nu mai gasesti aproape deloc legume proaspete, cu exceptia catorva morcovi si patrunjei de prin hotarul Crasnei sau a Periceiului. Afli in schimb din plin legume proaspete aduse din import si oferite de producatorii locali, ca si cum ar fi cultivate de ei insisi in gradina proprie. O legumicultoare din Aghires vindea, ieri, spanac proaspat cu 6 lei kilogramul si ardei proaspeti cu 5 lei kilogramul. Mai mult ca sigur produsele sunt cumparate din piata en-gros, de la comerciantii care aduc legume proaspete din Turcia sau din alte tari mediteraneene. Pentru a vinde marfa mai cu spor, unii comercianti denatureaza adevarul, spunand ca e produs de el. Oare de ce nu se fac controale in piete pentru a verifica daca detin certificat de producator? Legea prevede ca inspectorii de stat pe legume si fructe pot face controale in ferme ca sa verifice daca legumicultorul are cultura de ardei sau spanac pe rod. Daca nu are, pacatul minciunii este al lui, dar inselaciunea ii afecteaza pe cei care consuma legumele, fiind pacaliti la calitate si la pret.
Piata este dominata de mere. Costa 2 – 2,5 lei kilogramul, dupa soi si marime. Multe sunt aduse din Ungaria, dar mai gasesti, cel putin pe afis, si mere din fermele Simleului.
Produse lactate sunt din abundenta. Un kilogram de branza de oaie costa 20 de lei. Un kilogram din branza de vaca, 15 lei. Si aici apare tendinta producatorilor sa denatureze realitatea. Ofera branza din lapte de vaca in amestec cu lapte de oaie spunand ca este branza doar din lapte de oaie. Nici in acest sector nu se fac controale pentru a-i sanctiona pe cei cu asemenea practici. Acasa poti sa-ti dai seama ca minciuna are picioare scurte: branza din lapte de oaie nu se „intinde” la cald. Branza din lapte de vaca se intinde la cald si face sub furculita fire ca ata.
S-au scumpit si cartofii. Nu mai gasesti la 1,50 lei kilogramul, ci la 2 lei si peste. Nu-i de mirare, ca vine Craciunul si chiar si preturile legumelor sar in sus.

Atentie mare la produsele de origine animala
In apropierea sarbatorilor de iarna, cand, in mod traditional creste consumul de produse alimentare, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Animalelor Salaj recomanda consumatorilor sa cumpere alimente numai din unitati sau spatii autorizate sanitar-veterinar.
„Daca cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada sau din piete, trebuie sa fie atenti la cateva detalii. In cazul produselor de origine animala ambalate sau neambalate, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatatea publica. „Carnea de porc trebuie sa aiba o culoare rosie, sa fie elastica, iar daca este apasata cu degetul trebuie sa revina la forma initiala, sa nu ramana cu forma degetului imprimata”, a precizat Vasile Chindris din cadrul DSVSA Salaj.
Cei care gasesc si vor sa sesizeze neregului in domeniul sigurantei alimentelor pot apela gratuit, din orice retea de telefonie, la numarul de telefon 0800 826 787