Aproape o suta de ortodocsi din Bocsa au venit ieri cu jalba in protap la Prefectura, condusi de reprezentantii Parohiei, la cateva ore dupa ce greco-catolicii au intrat cu executorul in biserica din localitate, recastigata in instanta la 62 de ani dupa ce le-a fost confiscata de regimul comunist.
Aproape 100 de enoriasi ortodocsi din Bocsa au venit ieri sa protesteze in fata Prefecturii, in frunte cu reprezentantii Parohiei, dupa ce mai vechiul lor conflict cu greco-catolicii a rabufnit ieri dimineata.

BISERICA RECUPERATA CU EXECUTORUL
Punctul culminant al neintelegerilor dintre enoriasi a fost atins ieri dimineata. La ora sase, greco-catolicii impreuna cu un executor judecatoresc au spart lacatul de pe usa bisericii si au pus stapanire pe lacasul care le revine de drept. Aproape o suta de ortodocsi furiosi s-au urcat in masini si autocare, si impreuna cu preotii din localitatile invecinate, au organizat un miting in fata Prefecturii Salaj.

NU AVEAU ACCES IN BISERICA LOR
Desi au castigat in instanta lacasul de la Bocsa, greco-catolicii nu se puteau ruga pana acum in biserica ce le-a fost confiscata de comunisti. Dupa trei ani de procese, instantele de judecata au decis, conform hotararilor definitive si irevocabile ale Curtii de Apel Cluj si Inaltei Curti de Casatie si Justitie Bucuresti, ca biserica greco-catolica din Bocsa sa reintre in proprietatea parohiei greco-catolice. Ortodocsii au refuzat sa elibereze lacasul de cult, invocand motivul majoritatii. Reprezentantii celor doua culte nu s-au inteles asupra celebrarii alternative a slujbelor in biserica, astfel ca greco-catolicii erau nevoiti sa se roage intr-o sala improvizata in Muzeul “Simion Barnutiu” din sat.

NEINTELEGERI INTRE CREDINCIOSI
Parohul ortodox Stelian Gorgan si parohul greco-catolic Alexandru-Adrian Fit au incercat sa ajunga de mai multe ori la o intelegere. Dar pentru ca ortodocsii erau majoritari, nu s-a ajuns la un consens in ceea de priveste orele de slujire alternativa.
Nici de sarbatorile Rusaliilor, in Bocsa, cele doua comunitati, ortodoxa si greco-catolica, nu au ajuns la un consens asupra slujirii alternative. Credinciosii greco-catolici au participat, de praznicele Rusaliilor si Sfintei Treimi, la liturghii celebrate tot in capela improvizata la muzeul “Simion Barnutiu” din Bocsa.

SE VA SLUJI ALTERNATIV
In prezenta prefectului Vegh Alexandru, reprezen-tantii celor doua parohii, ortodoxa si greco-catolica, au semnat un protocol, prin care au convenit la stabilirea unui program de slujire alternativa. Dimineata pana la ora 11 se vor ruga greco-catolicii, iar de la ora 11 ortodocsii. Printre clauzele protocolului se numara: cheltuielile de intretinere si utilitatile se impart in cote egale; curatenia se va face alternativ la interval de o saptamana; pastrarea vesmintelor se stabileste de preotii celor doua confesiuni; clopotele vor fi trase de o persoana imputernicita de fiecare parohie in parte; renuntarea de catre Parohia Ortodoxa la dreptul asupra pretentiilor in cuantum de 600.000 lei solicitate Parohiei Greco-Catolice pentru lucrarile efectuate de-a lungul timpului la biserica.
“Sper ca intelegerea si protocolul semnat astazi sa ramana valabile o perioada cat mai lunga de timp si sa nu se mai ajunga la situatii similare. Ceea ce este foarte important e faptul ca prin discutiile de astazi s-au evitat posibile incidente si un conflict religios la Bocsa”, a precizat, la finalul intrevederii, Vegh Alexandru.