Ordonanta de urgenta privind Codul administrativ a fost publicata, vineri, 5 iulie, in Monitorul Oficial, la 10 zile dupa ce a fost adoptata de catre Guvern. Executivul a adus modificari actului normativ si saptamana trecuta. Astfel a fost modificat articolul 94 referitor la folosirea limbii minoritatilor nationale, in sensul in care autoritatile locale pot decide, prin hotarari de consiliu, utilizarea limbii minoritatilor in unitatile administrativ teritoriale si in cazul in care nu este atinsa ponderea de peste 20% de reprezentare.
rn
"1) in unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, stabilit la ultimul recensamant, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, precum si serviciile publice deconcentrate asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii minoritatii nationale respective, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentului cod si ale tratatelor internationale la care Romania este parte. (2) Autoritatile administratie locale prevazute la alin. (1) prin hotarare, pot decide asigurarea folosirii limbii minoritatilor nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating ponderea prevazuta la alin. (1)", arata articolul 94, in forma publicata, vineri, in Monitorul Oficial.
rn
De asemenea, o alta modificare adusa OUG privind Codul administrativ ii da rang de ministru secretarului general al Guvernului, precum si posibilitatea de a avea la SGG si alti secretari de stat, nu doar secretari general adjuncti.
"Guvernul are un Secretariat General care este condus de secretarul general al Guvernului care are rang de ministru, numit prin decizie a prim-ministrului. Secretarul general al Guvernului este ajutat de unul sau mai multi secretari general adjuncti care au rang de secretar de stat, numiti prin decizie a prim-ministrului, precum si, dupa caz, de unnul sau mai multi secretari de stat, numiti, respectiv eliberati din functie prin decizie a prim-ministrului", potrivit articolului 20 al actului normativ publicat in MO.
rn
Obligatie pentru seful statului cu privire la numirea unui ministru.
De asemenea, Guvernul a adus modificari pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului in cel al unitatilor administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot initiat actul normativ pentru procedura mutarii bunului respectiv din domeniul public in cel al unitatilor administrativ teritoriale.
rn
Ordonanta de Urgenta include si o prevedere care il obliga pe seful statului sa se pronunte in termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.
rn
"(3) Presedintele Romaniei numeste in functie persoana propusa de prim-ministru in termen de 10 zile de la inregistrarea propunerii sau in acelasi termen, in conditiile alin. (4) sau (5), motiveaza, ii comunica prim-ministrului si face public refuzul numirii in functie. (4) Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, orice propunere a prim-ministrului pentru numirea in functia de membru al Guvernului in situatia in care persoana propusa nu indeplineste conditiile prevazute de art. 17 sau, cu privire la aceasta persoana, au intervenit cazurile de incetare a functiei de membru al Guvernului prevazute de art. 42 lit. c), e) si f)", potrivit articolul 47 al OUG publicata in Monitorul Oficial.
De asemenea, validarea mandatelor consilierilor locali prin hotararea instantei, nu a comisiei de validare, cum era pana acum. Tot prin Codul administrativ redeventele obtinute prin concesionare din activitati de exploatare a resurselor la suprafata se constituie venit la bugetul local. 40 la nivelul bugetului local al judetului pe pe teritoriul asupra caruia exista activitati de exploatare si 40% la bugetul local al comunei, orasului sau municipiului si 20% la bugetul de stat. Trebuie sa beneficieze si autoritatile locale de bogatiile subsolului, nu doar Guvernul Romaniei", afirma ministrul Dezvoltarii Daniel Suciu, dupa adoptarea ordonantei de urgenta.
rn
Acesta a mai spus atunci ca alesii locali vor avea diverse obligatii, printre care cea mai importanta ar fi faptul ca vor raspunde exclusiv pentru aprecierea necesitatii si oportunitatea actelor administrative.
rn
Ministrul Dezvoltarii: Niciun ales local nu trebuie sa oblige un functionar public sa incalce legea
"Alesii locali vor raspunde exclusiv pentru aprecierea necesitatii si oportunitatea actelor administrative. Acest lucru nu inseamna ca nu raspund pentru legalitate. Pot intelege pozitia sindicatelor din administratie, pot intelege pana la un anumit punct ipoteza conform careia orice nobil pune un functionar public sa faca o ilegalitate si doar functionarul public raspunde. Acest lucru este fals. Niciodata, niciun ales local nu trebuie sa oblige un functionar public sa incalce legea. insa exista functionari care refuza sa semneze un act administrativ desi stiu ca acest lucru este perfect legal. Daca ne dorim ca fiecare sa aiba responsabilitatea functiei sale, acest lucru trebuie sa se intample si in administratia publica locala. Despre schimbarea modalitatii de adoptare a unor anumite acte normative, respectiv hotararile consiliului local sau judetean care se vor adopta cu majoritate absoluta, respectiv jumatate plus unul din numarul consilierilor in functie. Singura exceptie va fi cea de instrainare a bunurilor imobile care raman in continuare cu doua treimi din numprul consilierilor in functie", a conchis Daniel Suciu.
rn
UDMR, nemultumita de noul Cod Administrativ: reduce nivelul drepturilor minoritatilor
rn
OUG privind Codul administrativ a fost adoptata pe 25 iunie, insa Guvernul a adus, miercuri, modificari la actul normativ. Cu o zi inainte premierul Viorica Dancila a avut o intrevedere la Palatul Victoria cu Kelemen Hunor. Liderul UDMR i-a cerut sefului Executivului revenirea la Codul administrativ aprobat de Parlament. intalnirea intre cei doi a avut loc la solicitarea liderului Uniunii. Peste 100 de persoane au protestat, duminica seara, in Piata Victoriei din Capitala, fata de OUG adoptata de Guvern privind Codul Administrativ. Oamenii sustin ca sunt nemultumiti ca nu a fost introdus un prag pentru a fi folosita limba minoritatilor in consiliile locale si unitati administrative.