Primăriile, consiliile județene și instituțiile deconcentrate nu vor mai putea cheltui fonduri pentru festivaluri, concerte, competiții și alte distracții pe bani publici, precum și angajarea la credite, achizițiile de „furnituri de birou”, cărți, publicații, materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională sau studii și cercetări.

Ministerul Finanțelor pregătește o nouă Ordonanță de Urgență care va aduce măsuri de austeritate în sectorul bugetar. Motivul elaborării Ordonanței sunt problemele financiare cauzate de cheltuielile tot mai mari ale instituțiilor bugetare, dar și ale primăriilor din țară, care i-au determinat pe guvernanți să caute măsuri urgente pentru a stopa tendința de creștere a deficitului bugetar.

În baza proiectului, se interzice organizarea de festivaluri, concerte și alte distracții comunitare finanțate din bani publici. Acestea vor putea avea loc doar dacă sunt finanțate prin sponsorizări. Sunt exceptate însă cheltuielile ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege și sărbătorile de sfârșit de an.

Totodată, se interzic procedurile de achiziție publică și angajamentele legale ale instituțiilor publice pentru „furnituri de birou”, cărți, publicații, materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională sau studii și cercetări, cu anumite excepții. Sunt permise doar consultanțele și expertizele pentru proiectele finanțate din fonduri europene aflate în derulare. Se interzice însă finanțarea publică pentru asociații și fundații, cu excepția celor din domeniile sănătății și asistenței sociale.

Se interzice și majorarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare pentru investiții.

Potrivit proiectului de Ordonanță pentru reducerea deficitului bugetar, ordonatorii principali de credite – primarii sau președinții de Consilii Județene – sunt obligați să se asigure că încheie anul fără datorii.

În ultimele patru luni ale anului nu vor putea fi încheiate noi contracte dacă există deja contracte neachitate din lunile precedente.

Guvernul României s-a angajat în fața oficialilor europeni că va scădea eficitul bugetar, dar a crescut constant de la an la an. În 2024, spun analiștii, deficitul va depăși 7% din PIB, un nivel mai ridicat decât cel de anul trecut.

Nu se mai fac angajări la stat

Actul pregătit la Ministerul Finanțelor prevede și stoparea angajărilor la stat chiar și „în cazuri temeinic justificate”, în care era necesară avizarea acestora prin memorandum adoptat în ședința Guvernului.

Costurile cu aparatul bugetar, care se situează la aproape 1,3 milioane de posturi ocupate, reprezintă una dintre cele mai importante cheltuieli din bugetul statului. La mijlocul anului în curs, aparatul bugetar cuprindea 1.293.000 de posturi ocupate, cu 777 posturi mai puține față de luna mai. Comparativ cu decembrie 2023, sistemul bugetar are mai mult cu 975 de posturi ocupate, după o primă jumătate a anului 2024 în care au fost consemnate patru luni de scădere (ianuarie, februarie, martie, iunie) și două luni pe plus (aprilie și mai).

Reamintim că numai în structurile Ministerului Administrației și Internelor sunt scoase la concurs în momentul de față 3500 de posturi, prin urmare procedurile de ocupare nu vor mai putea fi stopate.