Cele patru orase salajene cheltuie din banii adunati de la contribuabili aproape 15 milioane de lei cu asistatii social, iar la sate aceasta cheltuiala devine coplesitoare pentru bugetele locale
rn
Ultimele date ale Institutului National de Statistica – Directia Judeteana Salaj – arata ca, in medie, din bugetul total de cheltuieli al oraselor din Salaj, un procent de 10 la suta din bani se duce pe plata ajutoarelor sociale.
Orasul salajean in care asistatii social sunt cel mai bine platiti este Cehu Silvaniei. “n orasul condus de UDMR-istul Ioan Cheregi, un procent de 13,6 la suta din buget s-a dus pe asistenta sociala. “n cifre, din bugetul total de 13,9 milioane de lei, suma de 2 milioane de lei a mers pentru plata ajutoarelor sociale.
Pe locul doi in topul asistentei sociale este orasul Jibou, unde 10,5 la suta din bugetul total merge spre asistenta sociala. “n cifre, din bugetul Jiboului de 19,8 milioane de lei, suma de aproape 2,2 milioane de lei merge pentru plata ajutoarelor sociale.
Pe locul trei este Simleu Silvaniei, unde un procent de 7,4 la suta din totalul bugetului merge spre asistenta sociala. “n cifre, din bugetul total de 16,6 milioane de lei, suma de 1,2 milioane de lei merge pentru plata ajutoarelor sociale.
In Zalau, 6,9 procente din bugetul total merge spre asistenta sociala. Procentul din buget este mai mic decat in celelalte orase, dar suma neta platita asistatilor social din Zalau este de aproape doua ori cat suma cumulata din celelalte trei orase. Transpus in cifre, din bugetul total de 133,4 milioane de lei, suma de 9,3 milioane de lei merge spre plata ajutoarelor sociale.
rn
Comuna Letca da asistatilor social 27 la suta din buget
rn
La sate situatia este si mai alarmanta. Sunt comune in care mai mult de 15 – 20 la suta din buget se duce doar pentru plata ajutoarelor sociale.
La Letca, de exemplu, din bugetul total de 2,3 milioane de lei, 635.899 de lei sunt bani pentru asistati social, ceea ce inseamna ca 27 la suta din buget este doar pentru ajutorul social.
La Bobota se duce 16,9 la suta din buget doar pentru plata ajutoarelor sociale. “n cifre, din 5,4 milioane de lei, cat este bugetul, pentru ajutorul social se duce un milion de lei.
La Crasna, procentul este de 15,2 la suta, la Creaca procentul este de 14 la suta, iar la Sig de 11,1 la suta.
La polul opus se afla Carastelec, unde din totalul de 5,5 milioane de lei, cat este bugetul, doar 185.000 de lei se duc pentru plata ajutorului social, adica 3,3 la suta.