Cu bugetul micsorat, cu cele mai mici subventii din Uniunea Europeana, agricultura nu se poate astepta decat la un an prost
Taranul roman este, fara indoiala, omul anului 2011. A salvat cresterea economica, contribuind cu 12,3 la suta la formarea Produsului Intern Brut. Trebuie sa recunoastem insa ca starea vremii a fost principalul factor de influenta a productiilor record obtinute. Ingrijorator este faptul ca in anul 2012, indicatorii la care stam bine acum, datorita in primul rand agriculturii, si-ar putea pierde din stralucire. Asta presupune ca anul agricol in care am intrat nu va avea greutatea lui 2011 in formarea PIB-ului. Enumeram cateva dintre motivele care nu ne fac sa explodam de prea mult optimism.
Incepand cu data de 1 ianuarie acciza la motorina a crescut cu 4,4 la suta, ceea ce duce la scumpirea acestui combustibil de la 336 de euro pe tona la 358 de euro pe tona. Scumpirea vine cu un intreg cortegiu de efecte negative. Creste pretul lucrarilor agricole, se scumpeste transportul, costul de productie va fi mai ridicat. Asta in contextul in care premierul Boc a declarat ca in 2012 cuantumul suvbentiilor in sectorul vegetal va fi la fel ca in 2011, adica cel mai mic din Uniunea Europeana. Bugetul agriculturii pentru anul 2012 a scazut cu 6 la suta fata de anul trecut, un miliard de lei a fost taiat, astfel ca agricultura ramane cu 14,9 miliarde de lei pentru anul in curs.
I-am contactat pe trei dintre mai marii agriculturii salajene pentru a afla opiniile lor vizavi de anul agricol 2012. Nicolae Dascalu, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura Salaj, din capul locului afirma ca anul care vine va fi mai slab pentru agricultura. Afirmatia sa se bazeaza pe lipsa de precipitatii din aceasta toamna. „Daca ploile ar incepe acum, productia vegetala ar inregistra pierderi de 15-20 la suta, daca seceta va continua vom pierde 50 la suta din recolta acestui an”, a precizat Dascalu. Nici sectorul zootehnic nu va scapa de belele. Inca de pe acum se acutizeaza criza de furaje. „Multi dintre crescatori se vor confrunta cu mari greutati pana sa scoata animalele in primavara, la coltul ierbii”.
Mircea Pop, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj, este nemultumit ca subventiile pe cap de animal au fost diminuate in anul 2011, ca s-a promis mult si s-a dat putin. Nu intrevede un an nou mai bun, dar nadajduieste ca subventiile vor ramane macar la nivelul anului trecut, adica 410 lei pe cap de bovina si 40 de lei pe cap de ovina. „Nu-i mare scofala, zice Pop, mai ales ca furajele s-au scumpit, laptele a ramas la acelasi pret derizoriu, dar decat deloc”. Ingrijorator este si faptul ca numarul bovinelor este in continua scadere. Ce-i drept usoara, dar e scadere. „Daca nu s-ar fi desfiintat majoritatea centrelor de colectare a laptelui, daca pasunile ar fi fost folosite mai cu chibzuinta, daca statul ar subvetiona, ca in alte tari, zootehnia, daca subventiile s-ar da la timp, n-am indrazni sa spunem ca 2012 va fi un an mai slab. Asa nu ne putem astepta la mare lucru…”, a concluzionat Mir-cea Pop.
Cum peste 1,4 miliarde de euro vor fi disponibile din fonduri europene in 2012 , directorul Centrului Judetean Salaj al APIA, Virgil Turcas nu are motive sa fie pesimist. O parte din acesti bani vor ajunge si la fermierii salajeni. „Anul 2012 va fi mai bun, din punctul nostru de vedere, sau cel putin la fel ca anul 2011, a prognozat Turcas. Sumele au crescut de la an la an, am redus intarzierile, numarul pena-lizarilor s-a redus si el”. Directorul a tinut sa precizeze ca in acest an vor fi deschise 14 sesiuni de depunere de proiecte, cele mai accesate masuri fiind, ca anul tecut, Masura 112 -Instalarea tinerilor fermieri, Masura 141 – Incurajarea fermelor de semi-subzistenta, Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole etc.
Seceta prelungita, scumpirea carburantilor, diminuarea subventiilor si nu in ultimul rand lipsa de interes a guvernantilor fata de agricultura fac ca pesimismul majoritatii fermierilor, referitor la anul agricol 2012, sa fie justificat. Exista si un grad major de optimism, dar nu la agricultorii autentici, ci la directorii portocalii ai deconcentratelor cu profil agricol. Totul e sa nu cadem in ridicol si sa luam lucrurile asa cum sunt.