Politicienii din USL spera ca primarii sa nu cada in capcana Guvernului, care doreste sa transfere politistii de la ordine publica si circulatie la Politia Locala.
Parlamentarii salajeni din opozitie sunt circumspecti in privinta deciziei Guvernului de a transfera politistii de la ordine publica si circulatie rutiera de la Politia Nationala la cea Locala. In timp ce senatorul Gheorghe Pop catalogheaza aceasta decizie ca fiind una „aberanta”, deputatul Mirel Talos spera ca transferul „sa nu fie o capcana pentru primari”. „Nu este o masura deloc buna pentru ca orice transfer implica costuri, iar Guvernul nu a prevazut fonduri. Este o masura abuziva pe care Guvernul o face deoarece anul trecut au obligat Politia Locala Zalau sa reduca aproape 50 la suta din angajati, ramanand in structura 55 de oameni, iar acum vor ca Politia Locala sa preia cateva sute de politisti”, ne-a declarat senatorul PSD Gheorghe Pop. De cealalta parte, deputatul PNL Mirel Talos este pentru transferarea activitatii la Politia Locala, insa „nu in aceasta maniera a Guvernului Boc: luati-o si faceti ce puteti cu ea”. „Daca Ministerul Administratiei si Internelor mai are drept obiectiv concedierea angajatilor si intentia este doar de a obliga autoritatile locale sa faca concedierile, atunci este o problema. Sunt suspicios cu acest Guvern. Conditia acestui transfer de personal este ca sa nu fie o capcana pentru primari”, spune parlamentarul liberal.
Politistii denunta mutarea: „Vor sa facem ce spun primarii”
Presedintele Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marius Gruia, a declarat ca decizia CSAT de a transfera politistii de la ordine publica si circulatie nu este intamplatoare acum, inainte de alegerile din 2012, si ca se urmareste subordonarea lor primarilor. „Pana acum, de-a lungul anilor, de cate ori au fost alegeri, locale, parlamentare, prezidentiale, Ministerul de Interne a supravegheat mecanismul de vot si mereu au fost acuzatii potrivit carora politia a sustinut primarii. Acum, trecand in subordinea primarului, inainte de alegerile din 2012, consideram ca asta este motivul principal, de a baga politia in subordinea primarilor si sa faca ce spun edilii”, a declarat liderul SNPPC, Marius Gruia, citat de Mediafax. Acesta a mai spus ca decizia CSAT i-a luat prin surprindere si ca exista probleme din punct de vedere juridic care trebuie rezolvate. „Exista un statut al politistului care are niste drepturi stabilite prin lege. Mutand politistii in subordinea primariei, la autoritatea publica locala, se aplica legea politiei locale care are un alt statut. Legea actuala pevede ca se pot detasa politisti pana la un an, la solicitarea primarilor, numai ca am inteles ca vor sa faca transfer in cadrul Politiei Locale. Argumentul CSAT este eficientizarea activitatii in teren, insa din punctul nostru de vedere, acest argument nu se sustine”, a completat Marius Gruia.