Piata Centrala din Zalau a devenit de ieri o simpla amintire. Jandarmii si politistii comunitari au ocupat inca de la primele ore ale diminetii zona si nu i-au lasat pe pietari sa isi desfasoare activitatea. Printre injuraturi, lacrimi si acuze la adresa autoritatilor locale, angajatii DGADP au inceput sa demonteze chioscurile si tarabele
Printre scandari contra primarului, injuraturi printre dinti si imbranceli intre jandarmi si comercianti, angajatii Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public (DGADP) au inceput sa demonteze chioscurile si tarabele din Piata Centrala. Ostilitatile au inceput inca de la primele ore ale diminetii la intrarea dinspre Inspectoratul scolar, unde s-au strans cateva sute de pietari care incercau sa intre in piata, desi pe poarta era pus un afis (nesemnat si nestampilat) prin care DGADP-ul anunta ca incepand din 10 septembrie, inceteaza activitatea comerciala din zona. Primaria trimisese somatii cu 30 de zile in urma prin care ii anunta pe afaceristi ca pana in 10, trebuie sa evacueze spatiile.
Nemultumiti, iritati si disperati, comerciantii au incercat sa forteze intrarea in mai multe randuri, iar la un moment dat a aparut si o busculada in care au fost implicati politistii comunitari, jandarmii si cativa pietari. Din fericire incidentul nu s-a soldat cu victime.
Treptat, pana la orele amiezii numarul protestarilor s-a redus, iar angajatii DGADP au intrat si au inceput sa demonteze cateva chioscuri. Putini dintre comercianti s-au mutat de bunavoie astfel ca s-a impus interventia DGADP. Cei care nu au dorit sa isi ia marfa vor trebui sa plateasca si chirie pentru depozitarea produselor care vor sta in depozitul DGADP-ului.
Tot pe la ora 12,30 si-a facut aparitia in piata si viceprimarul Daniela Cota, primita cu huiduieli si injuraturi. Dupa o scurta conversatie cu pietarii spiritele s-au mai calmat si trei reprezentanti ai protestarilor s-au dus la primarie pentru o discutie cu membrii executivului, desi edilii Zalaului sunt hotarati sa duca la bun sfarsit mutarea pietei. „Imi pare rau pentru situatia creata si din punct de vedere al agentului economic ii inteleg. Nu putem insa sa blocam lucrarile de investitii care sunt benefice pentru mai multi cetateni ai orasului”, a declarat Daniela Cota.
Tot ieri dimineata, consilierii locali ai PSD (dar si pedelistul Gheorghe Stanciu) s-au intalnit cu reprezentantul Asociatiei Pro Piata, Danut Crisan, caruia i-au promis ca vor fi realizate toate demersurile necesare pentru a urgenta construirea unei hale moderne (investitie prioritara pentru anul 2010) pe spatiul actualei piete centrale.
Cel mai fierbinte subiect al verii
Scandalul Pietei centrale a fost dezbatut cu multa patima in ultimele trei luni. Problemele au aparut de la decizia primariei de a muta comerciantii deoarece in zona urmeaza a fi realizate doua investitii majore. In prima etapa este prevazuta acoperirea Vaii Zalaului. Lucrarile de acoperire a vaii vor merge pana pe strada 22 Decembrie 1989, cu deschiderea, ulterior, peste valea acoperita, a unei artere, si transformarea strazii Unirii in strada pietonala. De asemenea, in perioada imediat urmatoare, vor incepe si lucrarile cu noua canalizare menajera in zona strazii 22 Decembrie 1989 (Crasnei), care vor presupune si traversarea pietei. Comerciantii nu au dorit sa paraseasca piata si au protestat vreme de doua saptamani impotriva deciziei luate de municipalitate. Dar „zarurile au fost aruncate^ si ieri primaria s-a tinut de cuvant si a inceput sa evacueze zona.
„Ne lasati sa murim de foame….”
…spuneau pietarii suparati. „Am rate in banca, doi copii de crescut si singura mea sursa de venit era afacerea din piata. Am ramas cu marfa de sute de milioane nevandute, sute de ghiozdane pe care nu mai am cui le vinde. Ce se va intampla cu noi”, se intreba disperat unul din protestari. Multi dintre ei l-au acuzat pe primar ca a vrut, cu buna stiinta, sa distruga piata pentru a-l ajuta pe colegul sau de partid, Dumitru Rus, patronul mall-ului din centru. „Lasati mii de oameni sa moara de foame pentru a ajuta pe altii. Nu va intereseaza soarta noastra”, mai spuneau pietarii, care sustineau ca au platit chiria pana la sfarsitul lunii septembrie si, in consecinta, li se pare anormal sa fie evacuati cu 20 de zile mai devreme.
De luni raman doar producatorii agricoli
Asa dupa cum scriam in editiile anterioare ale ziarului nostru, nu toti comerciantii vor pleca din centru. 100 de producatori agricoli vor ramane pe loc, iar primaria le va amenaja spatii in spatele muzeului. ^Dorim ca, incepand de luni, in zona din spatele Muzeului Judetean sa functioneze sectorul de legume, fructe si flori^, a precizat Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al primariei. Pentru restul pietarilor a fost propusa varianta Dumbrava Nord, dar majoritatea au refuzat sa se mute in acea zona, considerata total inadecvata ca vad comercial.