Keiji Fukuda, director general adjunct al OMS, a declarat intr-o conferita inceputa luni, la Geneva, ca au existat carente in felul in care a gestionat pandemia de gripa porcina si ca panica indusa a fost mai mare decat era cazul.
O comisie formata din 29 de experti discuta timp de trei zile, la Geneva, despre felul in care OMS a gestionat ceea ce se considera a fi prima pandemie din ultimii 40 de ani.
Directorul general adjunct al OMS a afirmat, citat de AFP, ca sistemul de alerta, in sase faze, inainte de declararea unei pandemii (o epidemie la nivel mondial), a produs panica, in parte nejustificata, fata de infectia cu virus gripal de tip AH1N1, in conditiile in care virusul, in cele din urma, s-a dovedit a fi mai putin grav decat s-a crezut initial.
Fukuda a recunoscut ca exista o mare doza de incertitudine „intr-o pandemie”. „Incertitudinea nu a plecat de la OMS, desi sunt multi cei care sustin ca Organizatia a fost lipsita de transparenta”, a spus Fukuda.
Gripa porcina ar putea reveni, la toamna
In ceea ce priveste vaccinurile care ofera imunitate, Fukuda a invitat Comisia de experti sa reflecteze asupra faptului ca 95 de tari, care inregistrasera cazuri de gripa porcina, nu aveau capacitatea de a obtine din resurse proprii vaccinul respectiv, fapt care le-a facut dependente de cooperarea internationala.
Declaratiile lui Fukuda vor da si mai multa apa la moara celor care au denuntat faptul ca OMS ar fi creat intentionat panica in jurul gripei porcine, pentru a determina guvernele statelor unde au fost inregistrate cazuri de gripa sa achizitioneze importante rezerve de vaccin care au ramas nefolosite si nu mai pot fi folosite.
Un nou sezon pandemic de gripa porcina ar putea lovi in iarna viitoare
Unele voci n-au exclus o posibila legatura intre OMS si industria farmaceutica, dupa ce companii precum GlaxoSmithKline si Sanofi-Aventis au inregistrat profituri foarte mari in urma productiei de vaccinuri pentru AH1N1, iar aceste comentarii au fost facute cu insistenta, in toate tarile care s-au confruntat cu virusul gripei porcine.
Un alt element care va fi pretext pentru dezbateri viitoare este acela ca Fukuda a afirmat ca a fost o surpriza faptul ca imunitatea fata de virusul AH1N1 se obtine cu o singura doza de vaccin, si nu cu doua, asa cum s-a crezut la inceputul pandemiei.
Gripa porcina, care a aparut in Mexic si in Statele Unite ale Americii in urma cu aproximativ un an, a ucis 17.770 de persoane din 213 tari, se arata intr-o statistica oficiala a OMS, publicata pe site-ul organizatiei. Majoritatea victimelor, inregistrate pana acum, au fost persoane tinere, cu o medie de varsta de 37 de ani.
Una dintre caracteristicile virusului este ca a avut o activitate intensa in lunile de vara, lucru care nu se intampla in cazul altor tulpini cu virusi gripali. Un alt aspect inedit al actualei pandemii, in comparatie cu cele inregistrate in 1918, 1957 si 1968, este faptul ca s-a propagat mult mai rapid, fapt explicabil data fiind globalizarea.
OMS, citata de Reuters, sustine ca va avea nevoie de cel putin un an dupa ce pandemia va fi declarata incheiata pentru a stabili bilantul final al victimelor facute de virus. Conform OMS starea de pandemie este in continuare in mod oficial in vigoare.