După un an în care pandemia de coronavirus a afectat absolut fiecare domeniu de activitate, inclusiv învățământul, din anul școlar următor se reiau olimpiadele școlare și concursurile pe discipline.
Un an de zile, olimpiadele și concursurile școlare au fost suspendate sau în cel mai bun caz derulate online, dat fiind contextul epidemiologic și imposibilitatea organizării competițiilor în unitățile de învățământ din motive de siguranță. Așadar, este o veste îmbucurătoare faptul că revin competițiile școlare, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice. Olimpiadele sunt oportunități deschizătoare de drumuri atât pentru cei din gimnaziu cât și pentru elevii din liceu. De exemplu, absolvenții de liceu cu diplomă de Bacalaureat care au obținut performanțe la olimpiade naționale recunoscute pot fi înmatriculați în învățământul superior fără admitere, în cifra de școlarizare pentru studii finanțate de la bugetul de stat la domeniile de licență corespunzătoare disciplinelor la care au concurat.
În 4 noiembrie 2020, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, a semnat un Ordin de ministru prin care prorogat olimpiadele naționale din acest an școlar pentru anul școlar viitor.
Conform noului Ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, etapele naționale ale olimpiadelor școlare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului Școala Altfel. Anul viitor, Școala Altfel are pentru prima dată în 5 ani o săptămână de desfășurare bătută în cuie și se va desfășura în perioada 8-14 aprilie 2022.
Cursurile anului școlar 2021-2022 încep în data de 13 septembrie 2021, se structurează pe 2 semestre și se întind pe parcursul a 34 de săptămâni. Ca și o noutate, dispare vacanța intersemestrială, astfel că avem în perioada 25 – 31 octombrie 2021 vacanță pentru învățământ preșcolar și primar, 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022 vacanța de iarnă și cea care încheie primul semestru, de altfel, 15 aprilie – 1 mai 2022 vacanța de primăvară, iar vacanța de vară va începe în 11 iunie.
Prin excepție, pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022. Pentru clasele a VIII-a, școala durează 33 de săptămâni și se încheie la 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal-filiera tehnologică, respectiv pentru clasele din învățământul profesional, școala are 37 de săptămâni.
Au fost aprobate prin Ordine de ministru distincte reluarea olimpiadelor școlare, calendarele examenelor naționale plus calendarul admiterii în învățământul liceal (clasa a IX-a). În stabilirea structurii anului școlar, autoritățile competente au ținut cont și de propunerile Consiliului Național al Elevilor. Astfel că, pentru pregătirea examenelor naționale (Evaluare Națională și Bacalaureat 2021) vor fi publicate teste de antrenament pe site-ul CNPEE, începând cu data de 22 februarie.
Simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a se desfășoară în perioada 29 -31 martie 2021, iar simularea examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a începe în 22 martie cu proba la Limba și Literatura Română, continuă pe 23 martie cu proba obligatorie a profilului, pe 24 martie se susține proba la alegere, iar pe 25 martie examenul se încheie cu proba la Limba și literatura maternă pentru elevii minoritari.