Întrucat suntem aproape de înfloritul speciilor pomicole si a însamantarilor de primavara, inginerul Groza Traian, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Salaj aduce informatii valoroas, foarte utile, privind utilizarea unor pesticide care pot deveni toxice daca nu se respecta instructiunile de utilizare. Dintre cele mai periculoase pentru om si albine sunt neonicotinoidele. În 2017 s-a eliberat o autorizare temporara de 105 zile în perioada 01.02.2017 – 16.05.2017 privind utilizarea limitata si controlata a acestora la tratamentul semintei de porumb si floarea soarelui însamantate în primavara acestui an, împotriva daunatorilor de sol. Substantele autorizate sunt: Nuprid AL 600 FS (600g/l imidacloprid), Seedoprid (600 FS (600 g/l imidacloprid) Poncho (600 FS (600 g/l clotranidin) Cruiser 350 FS (350 g/l tiametoxam) în doza de 6 – 8 – 10 l/to samanta.
În vederea reducerii riscului asociat utilizarii acestor produse trebuie luate mai multe masuri preventive. Aceste seminte tratate vor fi însamantate numai cu semanatori speciale care sa asigure un înalt grad de încorporare în sol a emisiilor de praf, iar dupa însamantare sa nu existe samanta tratata neîncorporata în sol.
“n vederea protectiei familiilor de albine, fermierii au obligatia sa marcheze solele unde s-au înfiintat culturi cu astfel de seminte tratate folosind placute de avertizare “Samanta tratata cu neonicotinoide”, iar albinele sa fie amplasate la o distanta de 5 km de acestea.
Din parcelele de porumb tratate cu neonicotinoide nu recomandam sa se consume timpuriu porumb fiert în iulie, august.
La cultura cartofului avem de asemenea pe piata la comercializare doua produse omologate pe baza de imidacloprid la tratarea tuberculilor de cartof înainte de plantat, la care s-a redus mult din substanta activa (grame/litru) cat si la doza pe tona, altfel: Prestige 290 FS (140 g/l), omologat numai pentru cartof samanta în doza de 0,8 l/to, Prestige extra 370 FS (120 g/l) omologat si pentru cartof consum în doza de 0,6 l/to, dar la care în Pest Expert scrie în paranteza la omologare ca nu se recomanda a se utiliza.
La aceste produse neonicotinoide substanta activa patrunde în toata planta, are o actiune de lunga durata, distrugand toti daunatorii care se hranesc cu planta sau sug din seva acesteia. Din parcele de cartof tratate cu produsele respective nu recomandam sa consumati productia ca si cartofi timpurii.
Pentru protectia albinelor avem de asemenea cateva instructiuni de utilizare pentru unele produse care contin aceleasi substante active astfel: Varant 700 WG si Varant 200 SL (imidacloprid) care sunt omologate la rapita si cartof dar numai dupa înfloritul culturii, unde si aici fermierii sunt obligati sa instaleze placute de avertizare “Atentie tratament chimic”.
Restrictii în utilizare are de asemenea produsul Actara 25 WG (tiametoxam) care se poate utiliza numai dupa înfloritul pomilor fructiferi.
Efectuarea tratamentelor fitosanitare fara respectarea acestor instructiuni tehnice privind utilizarea produselor de protectie a plantelor este contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 100 – 2.000 lei.
Sunt produse de protectie a plantelor care se utilizeaza în tratamentele fitosanitare la pomii fructiferi si legume care actioneaza prin contact, ingestie si vapori: Reldan 22 EC, Nurelle D50, Pyrinex 25 Cs, Pyrinex M22, Pyrinex Quick, care sunt interzise sa fie aplicate la înflorit sau în timpul zborului maxim al albinelor. Aceste produse care actioneaza si prin vapori aplicate cu masini care produc picaturi foarte mici (atomizoare) prezinta un risc mare pentru sanatatea utilizatorului, si a albinelor prin faptul ca acestea patrund foarte usor prin caile respiratorii. Produsele de protectie a plantelor daunatoare familiilor de albine au inscriptionat pe eticheta Fraze de pericol: SPe 8 – “Periculos pentru albine”. Ddintre acestea amintim: Vertimec; Abamectin; Movento; MilbecknocK; Novadim Progress; Fyfanon.
Sunt si produse de protectie a plantelor care protejeaza familiile de albine dintre acestea amintim insecticidele Mavrik 2F, Mospilan, Dimilin, Calipso, Fastac, Biscaya, Runner 2F; fungicide: Folpan, Dithane, Orius 25 EW, Topsin, Systhane plus, Systhane forte, Alliete; si acaricidele Nissorun, Floramite 240 SC.
Aplicarea tratamentelor fitosanitare la plantele melifere, precum si la cele care îsi realizeaza polenizarea cu ajutorul albinelor, cu produse toxice oentru albine, în perioada înfloritului, fara aprobare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 4.000 – 8.000 de lei.
Tratamentele sunt sigure doar
daca se respecta instructiunile
Produsele de protectie a plantelor sunt foarte sigure pentru sanatatea umana daca sunt utilizate în mod corespunzator, respectand doza omologata si obligatoriu respectand timpul de pauza care reprezinta numarul de zile care trebuie sa se scurga de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltare.
Punerea în vanzare a produselor agricole recoltate înainte de expirarea timpului de pauza de la aplicarea ultimului tratament constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 3.000 – 7.000 lei si confiscarea marfii.
Pentru informatii suplimentare oricine poate suna la 0754.942.676.