Cu aproape 40 la suta s-au pus ocoalele silvice de stat sa scumpeasca taxa pentru prestarile de servicii catre detinatorii de terenuri cu vegetatie forestiera. Asta in contextul in care o vorba din popor zice „Militianul si padurarul stau in servici si fara simbrie”.
ERA BINE CUM A FOST
92 de hectare de padure, din hotarul satului Cristelec, comuna Maeriste sunt folosite in structura compo-sesorala. Alte 80 de hectare de teren cu vegetatie forestiera apartin anumitor persoane fizice din sat. Intre posesorii de paduri si Ocolul Silvic „Magura” din Simleu Silvaniei a fost incheiat cu ani in urma un contract de prestari servicii (paza, marcaj, gestiune) (nr.1326/21. 03. 2006) contract care mai apoi cu acordul ambelor parti s-a prelungit pana in anul 2011. Taxa pentru administrare era de 45,30 RON pe hectar, plus taxa pe valoare adaugata (TVA) si cu totul ieseai la aproximativ 56 RON. In cazurile in care padurea exploatata este slaba si abia poti scoate 1-1,5 metri cubi de masa lemnoasa pretul e destul de mare. Acolo unde padurea este mai de Doamne ajuta si se pot scoate 2-4 metri cubi la hectar mai ca merita banii.

PRETUL MINIMAL 46,16 LEI
Cum criza-i hapsana si musca si-n stanga si dreapta, nici silvicii n-au scapat de coltii ei. Cu acordul fostei conduceri ai Directiei Silvice Zalau, sefii ocoalelor silvice de stat s-au gandit (unilateral) sa mareasca, ba chiar au marit taxa de prestari servicii pentru anul 2010. Asa se face ca pretul pentru administrarea unui hectar de padure a ajuns la 75 RON de la 56 RON. Ocoalele silvice private („Blidaru” si „Stejarul”) au lasat-o mai moale cu pretul si n-au pierdut nimic. Dimpotriva. Actualul director al Directiei Silvice Zalau, Romeo Benc sesizand ca-i ceva…necurat sa faci scumpiri pe vreme de criza, mai altfel spus ca ocoalele silvice de stat isi pierd clientii a stabilit impreuna cu comitetul director ca pretul minimal al taxei de administrare sa fie de 46,16 RON pe hectar, acolo unde suprafetele sunt mai mari de 10 hectare plus TVA. Ce inseamna asta de fapt? Ca din capul locului pretul pentru serviciile prestate de silvici se negociaza cu seful ocolului silvic cu care proprietarii de paduri urmeaza sa incheie sau sa prelungeasca actualul contract.

INVITATIE LA NEGOCIERI
Zilele trecute, la redacatia ziarului nostru s-a prezentat Gheorghe Contras, presedintele composesoratului din Cristelec, nemultumit de faptul ca a primit acasa o instiintare de la Ocolul silvic „Magura” din Simleu prin care i se face cunoscut ca taxa pentru prestari servicii pe anul 2010 este de 72 RON pe hectar. Contras ar dori ca taxa sa ramana neschimbata fata de anul trecut, si ar mai dori ca si persoanele fizice sa plateasca aceeasi taxa precum membrii composesoratului. Am luat legatura Nicolae Valcauan, seful Ocolului sivic Magura. Acesta a afirmat ca Gheorghe Contras a semnat contractul in perioada in care s-a propus taxa de 75 de RON/hectar. Cum s-a revenit asupra acelei hotariri ale Directiei Silvice Zalau, instiintarea este lovita de nulitate. Nicolae Valcauan ii invita pe toti presedintii de composesorate cu care are contracte ocolul, la negocieri pentru taxa pe 2010. Desigur nu se poate aplica peste tot taxa minimala de 46,16 RON. Taxa variaza in functie de zona, ponderea cantonului silvic, situatia sociala a localitatii unde se afla padurea (furturi de masa lemnoasa, distrugeri naturale, concurenta cu ocoalele private etc). Deci se negociaza totul. Cat despre persoanele fizice care nu detin suprafete de minimum 10 hectare de padure, pentru acestea nu se pot aplica taxe ca si pentru composesorat sau asociatii de proprietari, pentru ca parcelele dispersate presupun un efort in plus din partea silvicilor pentru paza, marcaj si gestiune.
Balanta s-a echilibrat cat de cat
Sub „pavaza” crizei, ocoalele silvice de stat din judet si nu numai, cu acordul unor directori de directii silvice au incercat sa umfle taxele pentru serviciile prestate catre proprietarii de paduri. Rezultatele nu au fost cele scontate pentru ca tot directori de directii silvice, mai putin flamanzi de bani si cu viziuni mai largi asupra celor ce se intampla in jur au reusit sa echilibreze cat de cat balanta intre cerere (ocoalele silvice) si oferta (proprietarii de paduri). Ziarul nostru a fost acuzat de mai multi mai mari ai silviculturii salajene ca a publicat pretul minimal al serviciilor pe hectar si a „razvratit” o sumedenie de proprietari de paduri. Noi suntem de parere ca n-am facut decat un darab de bine.