Comunitatea sălăjeană a primit cu braţele deschise ideea promovării sportului şi alimentaţiei sănătoase in randul copiilor.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au lansat joi la Zalău campania „VIAŢA” prin care se doreşte promovarea unei alimentaţii sănătoase şi mişcării fizice pentru copii. La eveniment a fost prezentă Cristina Vladu, coordonator naţional al proiectului, alături de instituţiile locale partenere in implementarea proiectului la nivel judeţean: Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj, Consiliul Judeţean, Primăria Zalău, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport.
Campania se va derula pe mai mulţi ani şi ţinteşte schimbarea mentalităţii şi comportamentelor părinţilor şi copiilor asupra unei vieţi sănătoase. „Dacă nu facem ceva acum, copiii noştri vor muri mai repede decat noi. O alimentaţie sănătoasă, constand in cinci porţii de legume şi fructe pe zi şi mişcare fizică timp de o oră, in cazul copiilor, ne-ar apăra de principalele motive din care se moare”, a explicat Cristina Vladu comportamentul care se doreşte a fi adoptat de fiecare persoană. In proiect sunt bineveniţi toţi actorii care pot transmite acest mesaj către comunitate şi indivizi.
Alimentaţia deficitară imbolnăveşte copiii
Boli cauzate de o alimentaţie deficitară, obezitatea şi diabetul in randul copiilor au crescut alarmant de mult in ultima perioadă. Potrivit informaţiilor primite de la Mihai Cheşeli, purtătorul de cuvant al DSP Sălaj, in anul 2009 s-au inregistrat 24 de cazuri noi de obezitate in randul copiilor sub 14 ani şi 317 cazuri la persoanele peste 15 ani. In prima jumătate a anului, medicii de familie au raportat incă 181 de cazuri noi de obezitate, din care 15 copii pană in 14 ani.
In ce priveşte diabetul, Cheşeli a declarat că in primele şase luni ale anului au fost diagnosticaţi trei copii pană in 16 ani cu diabet. La finele semestrului I, in evidenţele cabinetului de nutriţie şi diabet erau 8.856 de bolnavi de diabet, dintre care 30 sunt copii sub 14 ani.
Cum fac faţă tentaţiilor alimentare elevii zălăuani
Elevii din patru şcoli zălăuane participă la un studiu internaţional privind obezitatea in randul copiilor in perioada octombrie-noiembrie. Studiul face parte dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, care işi propune să identifice modalităţi de a contracara obezitatea in randul copiilor şi adoles-cenţilor. Potrivit specialiştilor, sursa problemelor alimentare se află in mediul proxim copilului, plin de tentaţii alimentare şi cu o cultură din ce in ce mai evidentă a alimentelor fast-food şi a celor semi-preparate.
Iniţiatorul studiului este Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, iar şcolile alese ca partenere din Zalău sunt şcoala „Mihai Eminescu”, Gheorghe Lazăr, Porolissum şi Liceul „Avram Iancu”, potrivit Dianei Tăut, unul dintre psihologii implicaţi in acest proiect.
Astfel, aproximativ 250 de elevi ai şcolii Mihai Eminescu, cu varste cuprinse intre 10 şi 14 ani, şi cate 200 din celelalte şcoli partenere, au parcurs un test care a cuprins două tipuri de chestionare, de circa 45 de minute. Prin aceste chestionare, se colectează date referitoare la factori care fie ii ajută, fie ii impiedică pe copii şi adolescenţi să reziste in faţa alimentelor nesănătoase.
Psihologii din cadrul proiectului vor interpreta răspunsurile elevilor, ca mai apoi, la sfarşitul lunii noiembrie, să fie trasmise concluziile directorilor şcolilor. „Unii directori preferă un simplu raport, alţii doresc să fim şi noi prezenţi pentru a explica aceste concluzii şi chiar pentru a ţine cateva ore de sănătate”, a explicat Diana Tăut.