Pe langa obisnuitele rate salbatice, familiare pe apele Somesului si a baltilor din lunca raului, care iernau de multi ani pe aceste meleaguri, in ultimii ani au putut fi vazute si alte specii, neobisnuite in sezonul rece, cum ar fi starcii cenusii, egretele mari, gastele salbatice etc. In general, toate aceste specii, ocrotite de lege, se sperie de om si isi iau zborul la cele mai mici zgomote. Vor trece ani multi pana sa avem un comportament ecologic adecvat, iar pasarile sa nu se mai sperie la aparitia „Mariei-Sale” Omul.
Pentru cei care mai cred ca „incalzirea globala” este o gluma, prezenta in Salaj a acestor pasari, care obisnuit iernau in Delta Dunarii, Lacul Razim sau pe tarmul Marii Mediterane, este o confirmare ca iernile inceputului de mileniu III sunt mai blande ca iernile de altadata, de pe vremea bunicilor.
O surpriza placuta este prezenta, si in acest an, in apele reci ale Somesului, langa Rona, la doar 1 km de Jibou, sau in zona baltilor de la est de Somes Odorhei, a catorva lebede de iarna (Cygnus cygnus), cu penajul complet alb, cioc galben si gatul drept. Se numara printre cele mai mari pasari de la noi (145 cm), si sunt ocrotite de lege. La primavara isi vor lua zborul spre locurile de cuibarit din nordul Europei sau din Siberia.
Numarul lor nu este mare, dar frumusetea lor este aparte si nu se sperie de oamenii care le asigura hrana din belsug.
Oaspeti deosebiti pe raul Somes
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...