Pompierii salajeni sunt in linia intai de peste o suta de ani. Cu fiecare alarma, un pericol sta la panda.
PE TEREN MINAT
La nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Salaj, patru pirotehnisti asigura interventia in caz ca se gaseste munitie neexplodata din cel de al doilea razboi mondial. Ofiterii Moigradan Vasile si Ghile Gavril, impreuna cu subofiterii Colcer Zamfir si Tigle Lucian au in medie 20-30 de misiuni pe an. Misiunea incepe in unitate, dupa apelul telefonic primit prin 112. Inainte de a pleca in misiune, echipa de interventie face protectia muncii. Obligatoriu se actioneaza in echipa de minim doua persoane. Dupa ce au ajuns in zona in care s-a descoperit munitia, pirotehnistii asigura zona, ridica munitia, asaneaza terenul cu detectorul de metale pentru a verifica daca au mai ramas resturi neexplodate. Munitia odata ridicata se transporta in ladite cu nisip, cu o viteza maxima de 30 de kilometrii pe ora, evitandu-se aglomeratia, si se depune intr-un depozit special al pompierilor. Aceasta se distruge periodic, prin explozie, intr-o groapa adanca de aproximativ trei metri.

MUNCA CU „BOMBELE”
Intrebat ce l-a determinat sa aleaga aceasta meserie de pirotehnician, plutonierul major Tigle Lucian ne-a declarat ca „la inceput a fost mai mult curiozitate, dar pe parcurs am inceput sa fiu atras. In urma discutiilor avute cu locotenent colonelul Moigradan Vasile, acesta mi-a insuflat dorinta de a alege aceasta meserie inedita”. In ceea ce priveste teama, subofiterul ne-a spus ca la inceput au fost cateva emotii, dar in urma deselor misiuni avute anual a devenit o obisnuinta munca cu „bombele”.

TEHNICA BAT-O VINA
Pe langa pirotehnisti, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Salaj, are peste 400 de ofiteri si subofiteri care intervin in tot ce inseamna situatii de urgenta, in principal incendii, accidente auto – descarce-rare si inundatii. Tehnica invechita, de peste 20-30 de ani, ii intarzie de multe ori. Sunt autospeciale care, pline cu apa, urca Mesesul in aproape 45 de minute. In 3-5 minute termina toata apa din rezervor. Au existat si cazuri in care oamenii au sarit sa-i bata pe pompierii veniti in misiune, pentru ca si daca ajung in cinci minute la incendiu, persoana afectata are impresia ca a durat o vesnicie. Coman-dantul Detasamentului de Pompieri Zalau, locote-nentul Jurca Olimpiu, ne-a declarat ca „atunci cand apare o situatie de urgenta nu putem iesi cu bucurie pe poarta unitatii, deoarece mergem la un eveniment nedorit. Totusi, atunci cand exista un final fericit, poti spune ca esti pe deplin multumit de munca pe care ai depus-o”. Cele mai importante evenimente la care au fost solicitati pompierii salajeni in ultimii 3 ani au fost de departe explozia blocului E24 si inundatiile din anul 2008.

VOLUNTARI CU SUFLET SI OAMENI FARA MINTE
Serviciile voluntare au un rol foarte important in activitatea pe care o desfasoara pompierii. Comune ca Sarmasag, Crasna sau Almasu detin autospeciale care, datorita proximitatii, ajung inainte pompierilor din detasa-mentele sau garzile de interventie ale ISU Salaj. Este foarte important ca voluntarii sa localizeze incendiul si sa-i limiteze proportiile pana pompierii specializati il lichideaza. Numai ca pe langa oamenii cu suflet care fac parte din serviciile voluntare, exista si persoane care dau alarme false. Cea mai recenta „farsa” a pus pe drum autospeciala pompierilor catre comuna Mesesenii de Jos. S-a descoperit cine a dat alarma falsa, dar din cauza ca respectivul face parte dintr-o familie defavorizata este greu pentru ISU Salaj sa recupereze banii care i-a cheltuit cu deplasarea pompierilor pana in Meseseni.
SALARII MICI – INTERVENTII MULTE
In comparatie cu alte institutii subordonate Ministerului Administratiei si Internelor, subofiterii si ofiterii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj sunt mult mai slab remunerati, cu toate ca sunt in mijlocul incendiilor. Un pompier de interventie castiga maxim 17 milioane de lei vechi, bani cinstiti; de medici si politisti care iau spaga se mai vorbeste, dar de pompieri mituit nu se poate pomeni. Dupa implementarea Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) in cadrul ISU Salaj, pompierii salajeni vor avea mai multe atributii si estimeaza ca situatiile la care vor fi solicitati se vor dubla.