PSD cauta permanent solutii sa favorizeze penalii; iar acum pregateste OUG pe Codurile penale si pentru amnistie si gratiere
rn
PSD pregateste intens in aceasta perioada Ordonante de urgenta pe Codurile penale si pentru amnistie si gratiere. Duce o campanie teribila de cand a preluat guvernarea sa inmoaie legile. A inceput imediat dupa ce a castigat alegerile din decembrie 2016. “n ianuarie 2017 venea deja cu celebra OUG 13 care a scos romanii in strada. Iar reforma legislatiei penale din România, abordata cu mult elan si cu vizibil mult interes de PSD, slabeste lupta împotriva coruptiei si a altor infractiuni grave, atrage atentia Comisia de la Venetia. Romanii stiu bine de ce se lupta PSD-ul condus de Liviu Dragnea, care are doua condamnari penale, sa faca gauri in justitie.
rn
Comisia de la Venetia tocmai a emis in octombrie o opinie legata de modificarile aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala de Comisia "Iordache" si adoptate în Parlament. Expertii se arata îngrijorati ca amendamentele PSD-ALDE conduc la o slabire a luptei împotriva coruptiei si a faptelor de criminalitate organizata.
La data de 12 octombrie, Curtea Constitutionala a României a stabilit ca peste 60 de articole din proiectul de lege de modificare a procedurii penale au fost neconstitutionale. Asa ca acum, ca sa nu o mai lungeasca, guvernul pregateste o Ordonanta de urgenta.
rn
USR-istii salajeni ne asigura ca formatiunea
lor va inaspri pedepsele pentru coruptie dupa
ce va avea acces la guvernare
rn
Presedintele USR Salaj, Cristian Viasu ne spune ca, imediat ce va fi parte dintr-o coalitie de guvernare, noua formatiune politica, aflata in plina ascensiune, doreste sa se ocupe in mod special de Justitie, pentru a eradica fenomenul coruptiei.
"Daca în urma motiunii de cenzura Guvernul Dancila ar cadea, USR ar putea ajunge într-o coalitie la guvernare. Un portofoliu important pe care l-am putea prelua ar fi cel al justitiei. Aici vad ca o directie modificarea legilor justitiei în sensul înaspririi pedepselor pentru fapte de coruptie în asa fel încât acestea sa fie foarte grele. Societatea este în general vulnerabila la fapte de coruptie la toate nivelurile, fie ca vorbim de administratia publica sau marile companii. Prin întarirea statului de drept si o justitie independenta împreuna cu impunerea la nivelul mentalitatii oamenilor a unei tolerante zero la faptele de coruptie am putea ajunge la diminuarea sau de ce nu eradicarea unui astfel de fenomen", spune in numele USR presedintele pe Salaj al partidului, Cristian Viasu.
rn
PNL-istii salajeni se mandresc ca partidul s-a curatat
de corupti si subliniaza ca a avut initiative anticoruptie
rn
Vicepresedintele PNL Salaj, Paul Maghiu, subliniaza ca liberalii au contracarat initiativele PSD prin care s-a incercat "albirea" coruptilor si ca PNL este consecvent cu toleranta zero fata de cei care fac de rusine formatiunea.
"PNL a demonstrat în ultimii ani ca are toleranta zero la coruptie. Iar acest lucru este demonstrat prin însasi statutul partidului nostru, unde condamnarea pentru fapte de coruptie este similara cu radierea din partid. Iar în ultima vreme, cu riscul unor daune electorale pe termen scurt, PNL nu a facut rabat de la aceste reguli, carora le vom ramâne si pe viitor consecveti. De asemenea, toate initiativele actualei guvernari prin care PSD si ALDE au încercat "albirea" coruptilor sau protejarea propriilor lideri de actiunile legitime ale justitiei, au fost vehement contestate de partidul nostru, atât în Parlament, cât si la Curtea Constitutionala sau chiar la Comisia de la Venetia. Un exemplu recent îl poate constitui si atacarea la CCR în urma cu nici doua saptamâni a initiativei privind închisoarea la domiciliu. De asemenea, sub coordonarea PNL au demarat (si va asiguram ca vor continua!) demersurile pentru îndepartarea din functii a condamnatilor penal si a celor care îi apara. În opinia noastra, în prima faza, Liviu Dragnea si Florin Iordache trebuie sa plece de la conducerea Camerei Deputatilor. Locul unde sunt date legile tarii, nu mai poate fi ocupat de personaje care sunt în antiteza cu democratia, statul de drept si bunul simt (politic si general)", spune vicepresedintele PNL Salaj.
rn
Norvegia – cum se imbogateste
o tara daca pedepseste aspru coruptii
rn
Ministrul norvegian de externe spunea recent intr-un interviu pentru Digi24 ca pedepsele pentru coruptie trebuie sa fie foarte grele si explica si de ce.
Norvegia are acum o imagine de aparator al idealurilor internationale, iar norvegienii sunt recunoscuti pentru felul lor de a face mereu totul dupa cea mai buna metoda.
În urma cu 100 de ani, Norvegia era una dintre cele mai sarace tari din Europa. Acum este a doua cea mai bogata de pe continent. Si a reusit datorita mentalitatii de a trai într-o tara omogena, unde toata societatea trebuie sa beneficieze de drepturi egale.
"Cred ca este o combinatie de factori, nicio societate nu este imuna la coruptie, trebuie sa lucram cu acest lucru non-stop, trebuie sa ai legi si regulamente, trebuie sa lucrezi si la mentalitate, trebuie sa impui toleranta zero pentru companiile care lucreaza în strainatate, nici acestea nu pot fi implicate în niciun fel de coruptie si, de asemenea, pedepsele pentru coruptie trebuie sa fie foarte grele. Din perspectiva noastra, este ceva la care am lucrat si la care vom continua sa lucram pentru mult timp de acum înainte, pentru ca vor fi mereu factori de vulnerabilitate în sistem, chiar daca ai un stat de drept puternic, chiar daca ai o justitie clara si independenta, ceea ce este evident foarte important, chiar sa ai o justitie independenta, trebuie sa te asiguri ca mentalitatea conform careia coruptia este inacceptabila chiar ajunge la toate nivelurile societatii, indiferent ca este administratia publica sau companiile mai mari, cred ca am avut destul de mult succes în aceasta privinta, dar, din nou, un sistem nu este niciodata imun si trebuie lucrat încontinuu la asta, asa cum trebuie sa ai si institutii impartiale functionale, ca sa fie un cadru de lucru complet pentru aceste lucruri", spune Ine Eriksen Soreide, ministrul de externe al Norvegiei.