În Sălaj există 101 elevi care au media generală sub 5, dar primesc burse de merit. Metodologia de acordare a acestora prevede că primesc bursă copiii cu medii peste 9,50, precum și primii 30% la sută cei mai buni dintr-o clasă, indiferent de medie.
Situația este criticată de reprezentanții USR, cei care au și cerut, de altfel, datele detaliate de la Inspectoratul Școlar Județean. În opinia lor, din cauza acestor prevederi, elevi cu medii peste 9 nu primesc bursă, dar recompensa ajunge la cei cu medii de corijență.
“Guvernul României a redefinit sensul cuvântului <merit>! Metodologia de acordare a burselor de merit a creat mari discuții, mari debateri în special în ceea ce privește criteriile de acordare a burselor de merit. Situația este una pur și simplu hilară pentru că prin aceste criterii de acordare avem elevi cu media 9 sau mai mare care nu beneficiază de bursă de merit dar, în același timp, avem beneficiari cu medii generale sub 5. În acest sens am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Sălaj o situație defalcată pe medii și nu mare mi-a fost surprinderea să constat că și la nivelul județului Sălaj avem beneficiari cu media 1, 2, 3 și așa mai departe. În Sălaj avem 101 beneficiari care au media generală sub 5, în condițiile în care discutăm de burse de merit. De asemenea, pentru a face o analiză mai clară și pentru a vedea dezastrul creat de această metodologie, am solicitat și numărul elevilor care au media generală cuprinsă între 9 si 9,49 dar NU sunt beneficiari ai bursei de merit din cauza criteriilor. Nu am primit aceste date motivându-se că nu dețin aceste date. Cel mai probabil prin acest răspuns s-a dorit puțin mascarea dezastrului. Nu sunt împotriva acordării diferitelor tipuri de burse școlare dar totuși trebuie să nu ducem în derizoriu munca, efortul și meritul. Astfel de măsuri descurajează, fără doar și poate, elevii care, așa cum am spus, au medii de peste 9 și nu beneficiază de acest tip de bursă. Personal, consider că prioritar trebuia să fie implementarea programului <Masa Caldă> în toate unitățile de învățământ. Consider că toate aceste decizii luate de către minister și factorii de conducere, decizii fără pic de analiză în teren, trebuie să înceteze astfel încât să nu mai avem cazuri hilare si să nu fim nevoiți să schimbăm o lege (Legea Învățământului Preuniversitar 198/2023, n. red.) după 1-2 luni de zile”, spune Cosmin Ardelean, profesor și consilier județean din partea USR.
Situațiile elevilor cu medii sub 5 care beneficiază de burse de merit au apărut la clasa a IX-a, acolo unde se ia în calcul nota de admitere, adică media de la Evaluarea Națională. Așa că, într-o clasă unde toți elevii au intrat cu medii mici, primii 30% dintre ei primesc bursă de merit.
La nivel național, circa 8.500 de elevi cu medii sub 5 au ajuns să beneficieze de bursă de merit după actuala metodologie.
Pentru elevii din ceilalți ani de studiu, criteriul de acordare a bursei de merit este media anuală.