O sălăjeancă din Huta acuză: Ambulanța sau pompierii nu pot ajunge la noi!

O sălăjeancă de 70 de ani din Huta-Marca, Elisabeta Blaga, diagnosticată cu leucemie de aproximativ șase ani, a intrat în comă marți dimineața, după ce nicio ambulanță nu a putut ajunge să-i acorde ajutor medical de urgență din cauza accesului rutier imposibil spre casele din cătunul în care mai locuiesc șase familii. Cele 50 de minute scurse până la sosirea elicopterului SMURD au agravat starea de sănătate a femeii.

În urma acestui incident nefericit, fiica ei, Mónika Szököcs, vrea să tragă un semnal de alarmă autorităților cu privire la impractibilitatea drumului spre Huta-Marca, dar mai ales faptul că acolo, în vârf de munte, unde mai viețuiesc oameni plătitori de taxe nu poate ajunge nici ambulanța, nici pompierii, nici poliția, nici veterinarul.

”Bună ziua. Mă numesc Mónika Szököcs și avem teren cu casa în Marca Huta/ Sălaj. Părinții mei locuiesc acolo și din păcate ieri (marți-n.r.) mămica mea ar fi avut nevoie să vina la ea un doctor sau ambulanța (am și sunat, și cerut), dar din cauza drumului inaccesibil nici din Judetul Bihor și nici din Sălaj nu au putut veni ambulanțele, doar elicopterul de la SMURD a putut veni. Până au venit ei, mama mea a picat în comă și este internată la secția ATI de la Județean din Oradea. Toate acestea sunt din cauza mafiei și exploatării pădurilor ilegale. Iar eu caut sprijin (la fel mă adresez și în numele celorlalte familii de la Marca Huta), ca să putem face ceva/stopa aceste ilegalități”, este mesajul trimis la redacție de Mónika Szököcs.

”În cinci ani nu vom avea pădure”
Doamna Mónika a dorit să ofere plubicului larg mai multe detalii despre viața în cătunul Huta Marca, după ani petrecuți în Germania. În urmă cu trei ani a decis să-și cumpere o proprietate în Huta Marca unde să locuiască la aer curat părinții ei, tatăl fiind bolnav de cancer, iar mama de leucemie și epilepsie. Anul pandemic 2020 a adus-o și pe ea acasă, la Hută, alături de soț și părinți. Mama ei a fost externată săptămâna trecută de la un spital din Linz unde a urmat tratament de specialitate pentru afecțiunile sale cronice, dar i s-a depistat și sindromul Pres, care provoacă adesea convulsii, iar marți i s-a făcut brusc rău. Mónika Szököcs a sunat la 112 și a cerut ajutor. În locul echipajelor SMURD sau al ambulanței a fost trimis un elicopter SMURD, singura modalitate ca medicii să intervină la caz. Din păcate, până la sosirea elicopterului a durat circa 50 de minute, echipajul întorcându-se de la Târgu Mureș.

”Am sunat eu la 112 și s-a trimis elicopterul. Medicul ne-a spus că cele 50 de minute au contat foarte mult. Mama a intrat în comă, dar și-a revenit azi (joi-n.r.). Este incredibil cum au stricat drumul cei care exploatează pădurile în zonă. Suntem cinci-șase familii care mai locuim în Huta, dar la noi nu poate ajunge nimeni. Să vedeți cum urcăm cu alimentele… Vă vine să credeți că le ducem cu roaba? Ne rupem, la propriu mașinile. Noi avem mașină 4X4 și nu putem urca. Sunt cinci căi de acces la Huta, dar pe niciuna nu se poate ajunge cu mașinile. Sunt plin de mașini care cară lemne din pădure și acelea strică toate drumurile. Dacă facem sesizări, suntem amenințați de cei care exploatează pădurea. Am vorbit și cu primarii, și de la Marca, și de la Suplacu de Barcău. Nu pot face nimic. Nici poliția nu are cum să ajungă acolo, degeaba facem sesizări. Am folosit inclusiv aplicația SUMAL pentru a verifica legalitatea transporturilor de lemne, iar acele mașini nu apăreau înregistrate. Dacă se continuă așa, în cinci ani noi nu mai avem pădure, iar acolo sunt arbori valoroși, goruni de 80-100 de ani. Ocolul Silvic, cu pădurarii, cu firmele de exploatare, cu oamenii pădurarilor, toți știu situația și își văd de treabă în continuare. Situația mamei mele de acum m-a revoltat și am decis să scriu presei pentru că așa nu se mai poate. Ei distrug drumurile chiar dacă noi nu putem beneficia de servicii medicale, de ceea ce avem nevoie să trăim. Știți cum e vorba aceea: cine e pe lângă foc se încălzește mai bine. Așa că angajații firmelor de exploatare tac și ei. Nu le pasă deloc”, ne relatează Mónika Szököcs, revoltată pe lipsa infrastructurii rutiere și de ceea ce se întâmplă la marginea județului Sălaj, în vârf de munte.

Primăria Marca ar asfalta drumul, dar nu are fonduri
Primarul comunei Marca, Ioan Șumălan, cunoaște necazul familiei din Huta Marca și a declarat că și el a luat legătura cu ISU pentru intervenția elicopterului SMURD. Iar despre drumul către cătun, primarul spune că este pregătit și actualizat periodic proiectul de asfaltare a drumului communal, dar nu a găsit nicio sursă de finanțare până acum.
”Am fost sunat de un localnic din Hută la ora 9.00 despre doamna Blaga că are nevoie de intervenția medicilor, am luat și eu legătura cu cei de la ISU și la 9.43 am fost anunțat că echipajul a primit acceptul pentru zbor. Știu că este foarte greu să ajungi la Hută, mai ales iarna sau când plouă, dar nu avem linii de finanțare pentru acest drum comunal. Am tot încercat, am actualizat proiectul, este chiar la mine în birou. Sunt vreo 8 kilometri de drum pentru care ar trebui să cheltuim bugetul comunei pe aproape doi ani ca să îl asfaltăm. Până când vom găsi resursa financiară, îl pietruim, intervenim cu ce putem, dar se poate circula cât de cât”, a declarat primarul Șumălan.
Cât despre acuzațiile doamnei Mónika Szököcs în privința tăierilor ilegale și a transporturilor de lemne, edilul spune că o încurajează pe doamna să se adreseze Gărzii Forestiere, Ocolului Silvic, tuturor instituțiilor abilitate, însă el nu a auzit în comuna Marca să se întâmple astfel de fapte.
”Nu suntem o comunitate mare, ne cunoaștem între noi. Nu am auzit să se întâmple așa ceva, dar dacă doamna Szököcs are dovezi, chiar o rog să se adreseze Gărzii Forestiere, cea mai în măsură să intervină. Noi, ca Primărie, avem atribuții limitate și chiar sunt adeptul respectării legii”, conchide edilul.