Ambulanța pentru Monumente Sălaj a finalizat lucrările de salvare a Bisericii de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Brusturi, Comuna Creaca, după ce monumentul a fost monitorizat timp de trei ani și s-au depistat o serie de factori care contribuiau la degradarea lăcașului de cult.
”Biserica de lemn din Brusturi a reprezentat <programul pilot> al Ambulanţei pentru Monumente în Sălaj, atunci când, în 2018, învelitoarea de șindrilă, aflată într-o stare deplorabilă, a fost înlocuită cu una nouă, din același material. În contextul lucrărilor din 2018, fiind evaluată starea de conservare a bisericii monument istoric, s-a constatat că elevația de piatră, învelită cu beton nearmat cu ocazia lucrărilor din anul 1977, este puternic fisurată iar absida altarului s-a deplasat în timp. Pentru a stabili cu exactitate ritmul deplasării au fost montați marcatori. În urma verificărilor și monitorizării ulteriorare s-a constatat că deplasarea absidei are loc într-un ritm accelerat, fapt ce a impus o nouă intervenție de urgență la această biserică de lemn”, se arată pe pagina oficială a echipei de proiect.
Din motivele enunțate anterior, specialiștii în salvarea monumentelor au decis să intervină din nou cu lucrările necesare, astfel încât Biserica să fie în sigranță. ”Intervenția organizată în cadrul programului național de salvgardare a patrimoniului construit <Ambulanța pentru Monumente> s-a desfășurat în prima parte a lunii august din acest an și a constat în:
*desfacerea soclului din beton pentru că betonul menținea umiditatea la nivelul tălpilor și a pardoselii de lemn a bisericii, favorizând degradarea acestora;
* repararea și completarea, acolo unde a fost cazul, a elevației de piatră printr-o metodă tradițională, din piatră locală zidită uscat (fără mortar);
* înlocuirea pardoselii de lemn din interiorul bisericii și din prispa bisericii”.
Ambulanţa pentru Monumente este coordonată în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, fiind un proiect sprijinit de A.S.R. Prinţul de de Wales al Marii Britanii prin The Prince’s Foundation şi susţinut de societatea civilă din întreaga ţară.
Organizatori ai acțiunii de salvare a Bisericii din Brusturi, ca de altfel a tuturor acțiunilor de salvare a monumentelor istorice din județ, sunt Valeria Lehene, Bogdan Ilieș, Bogdan Pintea, Corina Caraba (Ambulanţa pentru Monumente Sălaj) și preotul ortodox de la Jac cu filia Brusturi, Cristian Popa.
Ca de fiecare dată, lucrările de salvare sunt susținute financiar și material de o serie de sponsori și de comunitatea locală. În acest caz, echipa Ambulanței pentru Monumente au dorit să mulțumească tuturor colaboratorilor, sponsorilor și oamenilor din sat care au contribuit fiecare cu ceea a putut. ”Considerația noastră se îndreaptă spre membrii comunității din Brusturi care s-au implicat fiecare după puterile sale. Au asigurat mesele meşterilor: Margareta Achim, Gabriela Lungu, Florentina Hâș, Dorica Bârsan, Marcel Bercean, Bianca Silaghi, Viorica Vereș, Anca Rus, Maria Tranişan, Matei Virginia, Andreia Blaga; Grinzile pentru podit au fost donate de Ioan Pintea; Piatra de râu pentru umplutură: Ioan Rus; Au trasportat piatra de la poarta bisericii – 80 de trepte până la biserică: Sorin Bujor, Tudor Rus, Răzvan Faur, Dani Faur, Dănuț Hâș, Radu Flore, Fănel Matei, Liviu Ciurbe, Vasile Matei, Cristian Ciobanu (Jac); A asigurat apa şi a donat cuie pentru podit: Susana Oprișan.
Finanţatorii proiectelor: Profi România, Dedeman – parteneri strategici ai proiectului „Ambulanţa pentru Monumente” precum și The Prince’s Foundation.
Donatori: S.C. Nicovid Satu Mare prin Camelia Sarca, S.C. Baum Engineering şi S.C. Tesla Numeric prin Mirella Fogarassy, S.C. All For One Market prin Nagy Zsolt, S.C. Wotana Optik prin Adrian Radu, S.C. Pintea Consult Med prin Bogdan Pintea.
Meșteri: Pop Vasile, Vasile Moisa. Colaboratori: Anca Rus, viceprimar al comunei Creaca, Ionel Berar (Jac)”, transmite echipa salvatorilor.