rn

rn

Paretarele cusute cu diverse imagini si mesaje fac parte din categoria textilelor de interior. Potrivit reprezentantilor MJIAZ, acestea erau atarnate pe vremuri ,de obicei în bucatariile de la tara, fiind lucrate în gospodarie de gospodina casei, iar desenul era însotit întotdeauna de un mesaj cu rima. De cele mai multe ori, mesajul era unul de iubire, legat de relatia dintre femeie si barbat si de dinamica domestica a «familiei traditionale». Realizate pe o bucata de pânza pe care s-au brodat, urmand un desen imprimat anterior, imagini si cuvinte care sa aduca noroc, belsug sau sa apere casa si familia de rele.

rn

rn

rn

Aceste carpete afiseaza inscriptii si imagini adaptate locului în care erau expuse: paretarele din bucatarie aveau cusute îndemnuri pentru gospodine de a pastra casele curate ai de a pregati mancaruri bune sotilor, elogiau intelegerea si dragostea dintre soti sau transmiteau mesaje de urare pentru meseni, cele din camera unde se dormea aveau de regula motive religioase, iar altele erau folosite si pe post de tablouri, înfatisau peisaje sau scene legate de viata religioasa ori de familie, reproduceau adeseori un fragment dintr-un poem sau o cugetare.

rn

rn

rn

Paretarele intrate de curand în colectia de textile a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau au fost achizitionate din trei sate salajene: Bobota, Surduc si Benesat.

rn

rn