Elevii cu dizabilitati sau cerinte educationale speciale vor putea fi insotiti la cursuri de catre parinti.

rn

Potrivit unei circulare trimiste de Ministerul Educatiei si Cercetarii catre toate scoliile, elevii cu dizabilitati si/sau cerinte educationale speciale, vor putea fi insotiti la cursuri de catre parinti sau alte persoane.
Potrivit circularei cu nr. 10.108 din 15 ianuarie 2020, insotitorul poarta numele "shadow" in literatura de specialitate, potrivit actului oficial care le cere institutiilor de invatamant sa isi organizeze activitatea si sa elaboreze proceduri care sa prevada acest drept al elevilor de a avea alaturi un insotitor pe toata durata cursurilor scolare, anunta edupedu.ro.

rn

Ce prevede circulara transmisa de Ministerul Educatiei si Cercetarii:

rn

"In conformitate cu prevederile art. 63 din ordinul comun n.r 1985/1305/5805/2016, initiat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, in colaborare cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei si Cercetarii, de aprobarea metodologiei pentru evaluarea si interventia integrata in vederea incadrarii copiilor cu dizabilitati in grad de handicap, orientarii scolare si profesionale a copiilor cu cerinte educationale speciale, precum si vederea abilitarii si reabilitarii copiilor cu dizabilitati si/sau cerinte educationale speciale, copiii cu cerinte educationale speciale si incadrati in grad de handicap grav cu insotitor pot beneficia de masurile de sprijin pentru promovarea educatiei incluzive, formulate de managerul de caz/responsabilul de caz de servicii psihoeducationale cu consultarea autoritatii locale de care apartine unitatea de invatamant, SPAS, unitatii de invatamant, ISJ si a organizatiilor neguvernamentale, una dintre aceste masuri fiind prezenta facilitatorului, numit in literatura de specialitate shadow, alaturi de copil, in unitatea de invatamant.
Facilitator-ul poate fi unul dintre parinti, asistentul personal sau insotitorul, pentru copiii cu grad de handicap grav, o persoana numita de parinti si fata de care copilul are dezvoltata o relatie de atasament, un specialist recomandat de parinti sau reprezentantul legal, un specialist numit de parinti din organizatii, universitati, alte institutii cu care unitatea de invatamant are incheiate acorduri, cat si alte persoane prevazute la art. 64 alin. 2 din ordinul mai sus mentionat, iar numirea acestuia se face in urma includerii in planul de abilitare-reabilitare, respectiv planul de servicii psihoeducationale, potrivit art. 64 alin. 4.
Atributiile facilitatorului se regasesc in art. 64 alin. 5, alin. 7 si alin. 8. Un facilitator putand avea grija de mai multi copii cu dizabilitati si/sau CES in aceeasi clasa.
In conformitate cu prevederile art 64 alin. 1 si cu Recomandarea Avocatului poporului numarul 8 din 2018, unitatile de invatamant care scolarizeaza prescolari/elevii cu dizabilitati si/sau CES includ in regulamentul de organizare si functionare proceduri privind aprobarea prezentei facilitatorului in unitatea de invatamant, precum si modul de organizare a activitatii acestuia".