Elevii care se inscriu la scolile de meserii primesc burse pana in 500 de lei, dintre care 300 vin de la firmele partenere.
Astfel, anumite scoli care doresc sa atraga elevi ofera cazare in internate moderne si trei mese pe zi.
Totodata, pe langa impresionanta bursa care este oferita copiilor pe parcursul celor 3 ani de studiu, autoritatile si firmele implicate in proiect se asigura ca totul este cat se poate de performant.
Din cei peste 1100 de elevi care invata in Liceul Tehnologic Independenta din Sibiu, 130 au inceput clasa a IX-a la o specializare in sistem dual. Daca in urma cu 5 ani erau doar doua clase de acest fel, acum sunt cinci.
"Este o meserie cautata si la mine in Maramures nu prea mai sunt scoli de acest fel. Este foarte bine ca avem internatul asigurat si firma ne plateste chiria", a spus Dorin Popa, un elev de la o scoala de meserii.
Alin este in clasa a zecea si a venit din Buzau sa invete meserie la o scoala profesionala duala din Brasov. Parintii nu au posibilitati iar el este recunoscator ca la liceu are tot ce ii trebuie.
"Cand ma duc acasa si am bilete, le duc la decontat, mi se deconteaza integral pentru ca am peste 100 de kilometri. Bursa, 200 de lei de la stat si 200 de lei de la firma, abonamentul RAT platim jumatate, cazarea este gratuita fiindca plateste firma totul", a explicat Alin Matincu, elev, scrie capital.ro.
Momentan, elevii sunt cazati acum in camine care apartin altor licee din oras, insa in curand vor avea un internat al lor. In parteneriat cu mai multe firme, primaria intentioneaza sa ridice unul cu 300 de locuri. Investitia va depasi 21 de milioane de lei.
"Patru copii in fiecare camera, un camin ultramodern, cu sala de luat mese, cu sala de studiu, cu spalatorii, absolut tot ce este nevoie intr-un camin", a declarat Daniela Croitoru directorul scolii Profesionale Germane Kronstadt din Brasov.
Autoritatile din Oradea au investit si ele in invatamantul tehnologic. Internatul Colegiul Tehnic Traian Vuia a fost reabilitat din temelii.
Cladirea cu 106 locuri de cazare, are wi-fi, aer conditionat in camere, cabinet medical, sala de studiu si biblioteca si a costat aproape doua milioane de lei.
Florin Birta, viceprimar Oradea: "Acum reabilitam, pe fonduri europene si atelierele. Toate aceste investitii isi au rostul pentru a schimba invatamantul profesional si dual in Oradea si pentru a asigura conditiile cele mai bune."
Pentru acest an scolar, Ministerul Educatiei a aprobat 52.000 de locuri pentru invatamantul profesional, inclusiv dual, insa un sfert au ramas neocupate.