O armată de ”mascaţi” a descins ieri in Sălaj

162 de poliţişti, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române, au făcut ieri 52 de percheziţii – în Sălaj, în alte 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti – la persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 6.000.000 de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani. Sunt vizate direct 46 de persoane pentru care sunt puse în executare mandate de aducere.
Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Percheziţiile au vizat, în afară de Sălaj, judeţele Mehedinţi, Timiş, Alba, Arad, Ilfov, Dâmbovi?a, Dolj, Caraş-Severin, Gorj, Olt, Hunedoara şi municipiul Bucureşti.
Au fost percheziţionate atât locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, precum şi sediile societăţilor comerciale administrate de acestea.
Cele 46 de persoane pentru care au existat mandate de aducere urmează să fie conduse la audieri.
Cum s-au „ascuns” şase milioane de euro
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2008 – 2014, 45 de persoane, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai 46 de societăţi comerciale, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale pentru societăţile comerciale controlate de către ei în mod direct sau prin persoane interpuse.
Acuzaţia este că au înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale reciclabile, piese auto şi accesorii, precum şi servicii transport-manipulare), în valoare totală de peste 15 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este de peste 6 milioane de euro. Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi efectuat mai multe operaţiuni sau tranzacţii financiare, urmărind spălarea sumelor de bani. stop_coloana
Aceştia ar fi făcut depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau ar fi rulat aceste valori prin conturile bancare ale societăţilor, metodă prin care ar fi fost disimulată provenienţa banilor.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
Fraudă informatică
şi spălare de bani
Păcănele sigilate şi suspecţi „săltaţi” de poliţişti cu cagule direct din trafic
Fără să facă vreo legătură între acţiunea polţiştilor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj a confirmat că şi poliţiştii de la Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate au desfăşurat ieri percheziţii în Sălaj.
Mai multe localuri care găzduiesc celebrele jocuri de noroc cunoscute popular drept „păcănele” au fost luate „cu asalt”, iar aparatele au fost sigilate pentru cercetări.
Poliţiştii au fost pe urmele unor persoane bănuite de infracţiuni informatice, spălare de bani şi evaziune fiscală.
În cadrul acestei acţiuni, puţin după ora prânzului, în Brădet, la intersecţia din capătul de jos al străzii Avram Iancu, poliţişti cu cagule au oprit în trafic un autoturism Volkswagen de culoare roşie, cu numărul de înmatriculare SJ 84 RVL, din care l-au „cules” pe suspectul pe care îl căutau.
Acţiunea este coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).