Numarul de salariati creste, dar in acelasi timp scade nivelul lor de pregatire profesionala

In judetul Salaj, la fel cu tendinta la nivel national, numarul de salariati a fost in crestere in ultimii ani, dupa ce in perioada crizei foarte multi si-au pierdut locul de munca si peste 2,5 milioane de romani au plecat din tara pentru un loc de munca in strainatate.
Numarul salariatilor din Salaj a trecut in primavara acestui an de cifra de 48.000, dupa ce in 2014 era undeva in jurul cifrei de 45.000. Ciudat este insa faptul ca in Zalau, in aceasta perioada, s-a constatat o scadere importanta a numarului de salariati. Daca raportul primarului Radu Capilnasiu pe anul 2015 indica 18.000 de salariati in Zalau, raportul primarului Ionel Ciunt pe anul 2016 arata ca in municipiu mai sunt doar 17.000 de salariati.
Iar o caracteristica importanta a Salajului este ca salariul mediu brut este cu peste 21 la suta mai mic decat media pe tara. In anii trecuti a fost si cu 25 la suta mai mic, dar cresteriile salariale la bugetari a mai redus din handicap, avand in vedere ca, din totalul de aproape 48.000 de salariati salajeni, peste 11.000 sunt bugetari.
Partea buna a lucrurilor este, totsi, ca numarul salariatilor este mai mare si, la nivel de tara, efectivul de salariati a depasit nivelul dinainte de criza declansata in 2008, potrivit datelor prezentate de Ziarul Financiar.
O explicatie care arata insa si reversul medaliei o dau specialistii, care subliniaza ca firmele gasesc mult mai greu candidati pentru locurile de munca vacante, ceea ce iI determina pe angajatori sa scada standardele, fapt ce se traduce in final intr-o calitate mai slaba a bunurilor si serviciilor oferite pe piata.
„Era de asteptat ca numarul de angajati din economie sa îl ajunga sau chiar sa îl depaseasca pe cel din perioada de boom economic, pentru ca exista o cerere foarte mare de candidati si o oferta foarte mica. Acest deficit de candidati a condus la o schimbare în rândul angajatorilor, care sunt mult mai permisivi în selectia personalului, lucru care din pacate va conduce la o calitate mai scazuta a serviciilor si a produselor de care beneficiaza populatia“, este citat de Ziarul Financiar Florin Godean, country manager al Adecco România, cea mai mare companie de servicii de recrutare si munca temporara din România.