Numar record de donatori noi la Centrul de Transfuzii Salaj

imagine-articol0_52933

 

Campania de sensibilizare a populatiei privind nevoia si importanta donarii de sange a dat deja rezultate la nivelul judetului Salaj. Graiul Salajului scria luna trecuta ca judetul se confrunta cu o criza de sange, in conditiile in care nevoia era extrem de mare. Bolnavi salajeni internati la Cluj, de exemplu, aveau nevoie de transfuzii ca de aer. Mesajul a ajuns la cine trebuia sa ajunga. Asa se face ca luna trecuta numarul de donatori noi, care au pasit pentru prima data pe usa Centrului de Transfuzii Salaj, a fost unul record: 200 de persoane. Angajatii Centrului spun ca nu isi amintesc sa mai fi fost vreodata o luna in care sa aiba atat de multi donatori noi. In total, au donat sange in octombrie 638 de salajeni, diferenta fiind reprezentata de salajenii care doneaza periodic, potrivit datelor primite de la dr. Cristina Ilies, directorul Centrului de Transfuzii Salaj si omul care s-a luptat sa sensibilizeze populatia cu privire la importanta donarii de sange. In luna septembrie au fost 667 de donatori, din care 117 au fost donatori noi. 

Foarte receptivi la mesajul transmis de Centrul de Transfuzii privind importanta donarii de sange au fost pompierii si jandarmii. Peste 60 de angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi s-au mobilizat si au mers, in grup organizat, sa doneze sange.
Mesajul a avut ecou imediat si in randul tinerilor. La Simleu Silvaniei, elevii de clasa a XII-a de la liceele din oras, care au 18 ani impliniti, s-au prezentat luna trecuta sa doneze sange. In perioada urmatoare, o campanie de sensibilizare si informare privind donarea de sange se va desfasura si in liceele din Zalau.
De remarcat faptul ca la Nusfalau, unde abia in octombrie a devenit functional un punct unde localnicii pot merge o data pe luna sa doneze, au fost 38 de donatori in prima zi.

Pentru sange nu exista fabrici! – Trebuie sa continuam stop_coloana

Desi datele sunt imbucuratoare, e important sa stim ca nevoia de sange este permanenta, asa ca orice donator este binevenit, oricand. “Pentru sange nu exista fabrici”, spune dr. Cristina Ilies, directorul Centrului de Transfuzii Salaj, amintind ca nadejdea va sta, tot timpul, in spiritul nostru civic. Donator de sange poate fi orice persoana care a implinit 18 ani, are peste 50 de kilograme, nu prezinta afectiuni cronice, nu a suferit interventii chirurgicale in ultimele sase luni, nu a luat medicamente cu sapte zile inainte sa doneze sau nu a facut tratamente dentare in ultimele 48 de ore.
Se poate dona sange zilnic in Zalau, la Centrul de Transfuzii, situat pe strada Simion Barnutiu numarul 91, peste drum de Unitatea Militara, in prima marti din fiecare luna la Spitalul din Crasna, in a doua marti la Nusfalau, in ultima miercuri la Simleu Silvaniei, iar in a treia joi din luna la Jibou.

Sa donezi sange e benefic pentru organism

Pe langa faptul ca ajuti un om aflat in suferinta, donarea de sange vine la pachet cu alte beneficii. Orice donator beneficiaza gratuit de un set de analize medicale amanuntite, in valoare de aproximativ cinci sute de lei. Pe de alta parte, donarea de sange are efecte benefice la nivelul intregului organism. Reduce pricolul de boli cardiovasculare. Specialistii spun ca cei care doneaza in mod regulat, de cinci ori pe an in cazul barbatilor si de patru ori pe an in cazul femeilor, prezinta un risc mai scazut de infarct, accident vascular cerebral, chiar si cancer. Donarea de sange este benefica si in cazul celor care vor sa piarda in greutate. La fiecare cinci sute de mililitri de sange donati, scapa de aproximativ sapte sute de calorii.
Pentru fiecare donare de sange, donatorul primeste sapte bonuri de masa, o zi libera de la serviciu si 50 la suta reducere, timp de o luna, la transportul public in comun.