Medicul Florian Neaga: De acum au prioritate specialitățile deficitare, iar acoperirea lipsei de specialiști în anumite domenii și regiuni este vitală pentru viitorul medicinei din România.

 

Ministerul Sănătății a organizat, duminică,19 noiembrie, concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Concursul s-a desfășurat în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Examenul a avut o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Punctajul minim de promovare reprezintă 65%, față de 60% în anul 2022, din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Anul acesta s-au înscris la concurs 10.194 de candidați. Dintre aceștia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară și 2.130 pentru domeniul farmacie.

Sunt disponibile 4.327 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară și 412 locuri și posturi pentru farmacie. 

Ocuparea locurilor în specialităţile medicale se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

Termenul de depunere a eventualelor contestații a fost stabilit la 24 de ore din momentul susținerii examenului, urmând ca acestea să fie soluționate până în cursul zilei de miercuri, 22 noiembrie. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.

Într-un top 5 al numărului de locuri scoase la concurs, pe specialități, în domeniul medicină se află: medicina de familie 643 de locuri (321 locuri în 2022), anestezie și terapie intensivă 178 de locuri (231 locuri în 2022), cardiologie 146 de locuri (195 locuri în 2022) medicină internă 138 de locuri (207 locuri în 2022) și pediatrie 137 de locuri (184  locuri în 2022).

La polul opus se află neurologia pediatrică – 3 locuri, expertiza medicală a capacității de muncă – 6 locuri, medicina sportivă – 8 locuri, cardiologie pediatrică – 11 locuri și nefrologie pediatrică -11 locuri, au precizat reprezentanții UMF „Carol Davila” din București.

În 2022, la examenul de Rezidențiat au fost 10.330 de candidați, pe 5.634 de locuri.

Concursul național de intrare în rezidențiat 2023 a avut loc sub semnul unei schimbări importante pentru consolidarea sistemului de sănătate, consideră medicul Florian Neaga, deputat PSD de Sălaj.

“De acum au prioritate specialitățile deficitare, iar acoperirea lipsei de specialiști în anumite domenii și regiuni este vitală pentru viitorul medicinei din România. Din cele 5.400 de locuri și posturi pe care au concurat ieri 10.194 de candidați, peste 600 de locuri au fost pentru medicina de familie. Considerabil mai multe decât în anii trecuți. Pentru că una din marile probleme din sănătate este legată de medicina de familie, ramură care se confruntă acum cu neajunsuri serioase și pe care este necesar să o dezvoltăm pentru sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de sănătate. De asemenea, specialitățile chirurgicale, ATI, medicina de urgență, epidemiologie și sănătate publică au avut creșteri ale numărului de locuri alocate”, a explicat medicul.

În prezent, din cei aproximativ 30.000 de medici rezidenți din România, doar cinci la sută sunt rezidenți în medicină de familie. În condițiile în care, în acest moment, din totalul medicilor, 20 la sută sunt medici de familie. Iar mai bine de jumătate dintre aceștia se așteaptă să iasă la pensie în următorii ani, spune Florian Neaga.

“Trebuie rezolvată și situația dezechilibrului între urban și rural în repartizarea medicilor de familie. Aici e nevoie și de implicarea autorităților locale pentru a atrage medici de familie prin posibilitatea rezidențiatului pe post și condiții corespunzătoare pentru activitatea profesională.

Repartizarea inegală în țară nu este un fenomen doar pentru medicii de familie, ci pentru medicii din toate specialitățile. Cele opt centre medicale din țară concentrează aproape 60 la sută din numărul total al medicilor. Pacienți din foarte multe județe au parte de servicii medicale insuficiente, în aceste condiții, în proximitatea domiciliului. Rezidențiatul pe post este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme, dar viitorul medic specialist va trebui să își desfășoare activitatea la unitatea medicaă aleasă pe întreaga durată a contractului asumat”, a adăugat deputatul social-democrat.

În opinia sa, e nevoie de o mai mare eficiență în managementul resursei umane în sistemul medical, deoarece încă prea mulți dintre medicii tineri din România aleg să plece să profeseze în străinătate, în special în vestul Europei.

“Anul acesta a fost marcat de greve ale medicilor în mai multe țări din Europa – Spania, Franța, Marea Britanie, Italia sau Portugalia-, cât și în SUA, aceștia reclamând volumul tot mai mare de muncă și accesul tot mai îngrădit al pacienților la serviciile medicale. Criza în medicină este generalizată. Cu atât mai mult trebuie să corelăm strategiile de resurse umane cu necesitățile reale ale sistemului de sănătate și să investim în pregătirea medicilor și în munca lor. Nivelul de pregătire al medicilor la finalizarea rezidențiatului în ce privește cunoștințele teoretice, dar mai ales abilitățile practice, empatia față de pacientul suferind sunt obiective majore ale formării viitorilor specialiști, calitatea programelor de pregătire în rezidențiat ale universităților medicale fiind esențială”, a conchis medicul Florian Neaga.