Simion Stegar, fost profesor la Scoala gimnaziala Simisna si fost primar doua legislaturi la rand, a decedat in data de 12 octombrie 2010 in urma unei boli necrutatoare. Sotia sa, Anica Stegar a depus cerere la unitatea de invatamant mai sus amintita pentru a primi ajutorul de inmormantare, care in conformitate cu prevederile Legii nr.284/2010 este in cuantum de cinci salarii ale persoanei decedate. Vaduva sustine ca raspunsul primit de la conducerea scolii era „nu sunteti in drept sa primiti ajutorul”. Femeia a insistat cu alte cereri adresate conducerii scolii (17 a XII-a 2010, 14 a II-a 2011), iar raspunsul primit de la directorul scolii, Ioan Pop, a fost, de data asta, sa se adreseze Casei Judetene de Pensii sau instantelor judecatoresti, fiindca scoala nu are prevazute fonduri pentru astfel de plati.
Legea-i lege nu-i tocmeala. Dar nu pentru toti
Anica Stegar s-a adresat instantei judecato-resti. Dupa cateva luni de asteptare, Tribunalul Salaj hotaraste, prin Sentinta civila nr.4035 din 20 iunie 2011: „Admite actiunea reclamantei Stegar Anica, cu domiciliul in Simisna nr. 269, formulata impotriva paratilor Scoala gimnaziala Simisna si Casa Judeteana de Pensii Salaj si in consecinta obliga pe parati la acordarea ajutorului de deces in cuantum de cinci salarii avute de la defunctul Stegar Simion”. Conform prevederilor Legii nr 284/2010, care a preluat prerogativele Legii nr 330/2009, „ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat. Pentru personalul didactic, cuantumul ajutorului de deces este de cinci salarii ale persoanei decedate”.
O situatie speciala?!
Cu sentinta civila in mana, Anica Stegar s-a prezentat la Casa de Pensii. De aici i s-a spus ca fiind un caz special ajutorul trebuie sa-l acorde scoala. Conducerea scolii spune ca n-are bani. Vaduva s-a adresat redactiei ziarului nostru. Am luat legatura cu dl. Filonas Chis, directorul Casei de Pensii Salaj. Acesta se afla in concediu, dar a avut amabilitatea sa ne dea cateva lamuriri. „In mod normal, scoala ar trebui sa plateasca”, afirma Chis. In cazul cadrelor didactice exista o situatie speciala. Noi am facut recurs la hotararea Tribunalului Salaj, dar daca instanta va decide sa platim ne vom supune deciziei judecatoresti. O invit pe d-na Anica Stegar sa ma caute dupa data de 5 septembrie, cand ma intorc din concediu”.
„Scoala nu poate plati ajutorul de inmormantare”
Si Ioan Pop, directorul Scolii gimaziale din Simisna este in concediu. Contactat telefonic, acesta sustine sus si tare ca scoala nu poate plati ajutorul de inmormantare. „Nu am cum, de vreme ce legea prevede ca ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat. Nu sunt rauvoitor, dar vine Curtea de conturi peste mine si ma leaga. Hotararea instantei trebuie pusa in aplicare de catre Casa de Pensii”. Asa o fi, dar Tribunalul Salaj a hotarat ca acordarea ajutorului de deces sa se faca in dualitate: Scoala gimnaziala Simisna si Casa de Pensii Salaj.
Necunoasterea legilor, lipsa de interes, birocratie
De mai bine de zece luni, un semen de-al nostru este purtat de la Ana la Caiafa, pentru obtinerea unui drept elementar – ajutorul de deces. Nu vreau sa cred ca este rea vointa din partea celor indrituiti sa rezolve astfel de cazuri. Mai degraba poate fi vorba de necunoasterea legilor, lipsa de interes fata de problemele cetatenilor si o doza sporita de birocratie.
Nu sunt bani, nu aplicam legea
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...