Cimitirul mai are doar 100 de locuri libere. Rata mortalitații în Zalau arata ca la mijlocul anului viitor nu vom mai avea unde sa ne îngropam morții
În ședința ordinara din 14 decembrie a Consiliului Local Zalau, consilierii vor dezbate un proiect de hotarâre privind modificarea Regulamentului serviciului public de adiminstrare, organizare, funcționare și întreținere a cimitirelor din Municipiul Zalau. Consilierii locali vor trebui sa voteze modificarea articolului 22, care va avea urmatorul conținut: „locurile de înhumare din cimitirele aflate în proprietatea municipiului Zalau, administrate de DGADP Zalau se vor atribui numai pentru decedați, câte un loc sau doua locuri alaturate pentru decedat și soțul supraviețuitor, în baza certificatului de deces, daca solicitarea se va face simultan”.
Concret, Primaria Zalau va da spre folosința locurile de veci din cimitir doar pentru decedați, iar acestea nu se vor mai putea astfel închiria dinaintea decesului. Este cunoscuta practica zalauanilor de a-și rezerva un loc de veci din timpul vieții. De acum, singura persoana care va putea sa-și închirieze un loc de veci în timpul vieții va fi soțul sau soția persoanei decedate, daca dorește sa aiba un loc lânga consort.
În proiectul de hotarâre se arata motivele pentru care Primaria va lua aceasta decizie. Cei de la Primarie spun ca în momentul de fața în cimitir mai sunt doar 100 de locuri libere, în condițiile în care anul acesta au fost atribuite 202 locuri de înhumare, fiind înhumați 181 de decedați.
La ora actuala mai sunt, pe lânga cele 100 de locuri libere, alte 136 de locuri atribuite dinainte de deces altor persoane.
Primaria a avut ca soluție principala la criza de locuri de veci achiziția de teren pentru extinderea cimitirului, însa acest lucru nu s-a putut realiza pâna în prezent.
„Se impune de urgența eliminarea acestei posibilitați de atribuire”, spun reprezentanții primariei despre fapul ca mulți cetațeni și-au luat din loc de veci din timpul vieții.
Reprezentanții Primariei Zalau mai spun ca, „având în vedere consecințele stop_coloana negative care se pot produce prin atribuirea în continuare a locurilor de înhumare conform prevederilor regulamentului în vigoare la aceasta data – și anume riscul ca într-o perioada scurta de timp sa nu mai fie disponibile locuri de înhumare pentru decedați – apreciem ca trebuie modificat regulamentul astfel încât atribuirea locurilor de înhumare sa se faca numai în situații de necesitate”, spun reprezentanții Primariei Zalau.
Cimitirul din strada Florilor din Zalau are 3.811 locuri, din care mai sunt libere doar 100. Având în vedere rata deceselor în Zalau, locurile ramase vor mai ajunge cel mult pâna la mijlocul anului viitor.
E înghesuiala mare în cimitir
Purtatorul de cuvânt al Primariei Municipiului Zalau, Manuela Ghiuruțan, spunea recent ca DGADP Zalau a preluat în anul 2004 administrarea Cimitirului Public de la fostul Publiserv. Din registrele preluate, reiese ca doar din anul 1985 a început sa fie ținuta o evidența a locurilor de veci.
Având în vedere rata deceselor, reiese ca din anul 1985, de când se ține evidența, în cimitir ar trebui sa fie înmormântate 5.800 de persoane, luând in calcul media de 200 de morți pe an. În cimitir sunt însa doar 3.811 de locuri de veci. Bunul simț ne îndeamna sa precizam ca acestea sunt doar niște calcule deduse din cifre. “ntrebarea ce are nevoie de un raspuns urgent nu are legatura cu câți își dorm somnul de veci acum în cimitir, ci unde o vor face zalauanii dupa ce nu va mai fi disponibil niciun loc. E drept ca se practica procesul de deshumare al osemintelor dupa ce au trecut șapte sau mai mulți ani de la deces. “nsa, chiar și așa, numarul de locuri disponibile e mic, caci media de morți pe an este ridicata comparativ cu numarul de locuri disponibile.