Nu calul, ci tractorul, nu soiul, ci hibridul
Înainte de ’89, judeţul nostru avea o agricultură cooperatistă si de stat. Azi, au mai rămas doar nostalgicii acelei perioade, care îsi aduc aminte că Sălajul producea 40.000 de tone de fructe pe an, ce mergeau în bună parte la export. Azi, livezile care se înfiinţează prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală trebuie să fie superintensive si de sute de hectare. Statul nu agreează ferma de familie, cu 3 hectare de afin sau măr, în programele de reconversie cu finanţări europene. Prin urmare, vom mânca pe mai departe mere din Polonia şi din Ungaria. Mai multe voci au cerut modificarea PNDR 2014 – 2020, pe bună dreptate. Dar cine să-i audă? Mai marilor de la Bruxelles nu le pasă ce mâncăm noi. Iată că agricultura, cea mai pasnică activitate umană, care pune omul în relaţie directă cu regnul vegetal si animal, se îndepărtează atât de mult de natură, calitate, ecologie, tradiţie, stop_coloana loc, încât n-o mai recunoastem. Statul încurajează agricultura superintensivă, bazată pe artificial si poluare. Nu calul, ci tractorul. Nu soiul, ci hibridul modificat genetic. Nu extensivul, ci intensivul. Vorba profesorului universitar Avram Fiţiu din Cluj, spusă cu ocazia unei vizite în Zalău „Te cutremuri!” Cel mai grav este faptul că produsele agroalimentare ţărănesti sunt excluse tacit din pieţe, iar în locul lor vin „bombele” alimentare, pe 70 la sută din rafturi si tarabe. Dacă vrei un produs ecologic, natural, nemodificat genetic, cultivă-l în grădina ta. Altă soluţie nu ai.
