Taxa pe…contestatie
Mult contestata lege a achizitiilor publice a fost modificata in sedinta de guvern de sambata, 7 martie. Guvernantii au decis sa protejeze beneficiarii diferitelor investitii de avalansa de contestatii care, pana acum, blocau bunul mers al lucrarilor. Astfel, fiecare contestatie va fi taxata cu 2% din valoarea contractului, potrivit noii legi a achizitiilor publice. Banii vor fi restituiti firmei nemultumite de organizarea si conditiile in care s-a desfasurat contestatia doar daca instanta ii va da dreptate si va admite contestatia.
Ordonanta de Urgenta care opereaza modificari in textul legii achizitiilor publice stipuleaza, in plus, noi termene privind solutionarea litigiilor generate de contestarea unor licitatii. Astfel, in termen de 5 – 10 zile de la desemnarea castigatorului, contestatarul poate depune cererea de chemare in judecata a autoritatii contractante, iar primul termen de judecata trebuie sa aiba loc in cel mult 20 de zile de la data inregistrarii contestatiei. Hotararea judecatoreasca trebuie pronuntata in 3 zile, si comunicata in maxim 5, iar in alte 5 zile se poate depune recursul. Astfel, rezolvarea contestatiei nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 30 – 40 zile, un termen decent fata de intarzierile de cateva luni sau chiar cativa ani pentru inceperea lucrarilor, facute pe spezele vechii legi.
Totodata, potrivit noilor reglementari, executivul obliga institutiile statului sa semneze contractele cu firmele care au castigat licitatia in cel mult 20 de zile. De asemenea, pentru a grabi procesul de atribuire a contractelor, guvernul a decis si reducerea duratei licitatiilor la cel mult 30 de zile, precum si cresterea sumelor de la care o autoritate publica poate sa achizitioneze direct produse, servicii sau lucrari.
Printre altele, ordonanta de modificare a legii achizitiilor prevede ca institutiile statului pot sa atribuie direct contracte daca valoarea lucrarilor nu depaseste 15.000 de euro, cu 5.000 de euro mai mult decat in varianta precedenta.
Legea achizitiilor i-a „piscat” si pe zalauani
Imperfectiunile vechii legi a achizitiilor publice au avut efecte nefaste si pentru locuitorii municipiului Zalau.
Astfel, in vara lui 2007, efectuarea lucrarilor de dezinsectie si deratizare absolut necesare la acea vreme, nu s-a realizat, tocmai din cauza inadvertentele legislative.
Primaria a vrut, banii existau, dar piedicile au venit din alta parte. Mai precis de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor(CNSC). In luna iunie a acelui an, primaria a scos la licitatie contractul pentru efectuarea lucrarilor de dezinsectie si deratizare. Caietul de sarcini a fost insa considerat prea restrictiv de catre reprezentantii unei firme care a dorit sa participe la licitatie. Respectiva firma a contestat conditia prin care i se cerea sa detina licenta pentru efectuarea unor asemenea lucrari. Dotarea cu utilaje corespunzatoare, ceruta, de asemenea, in caietul de sarcini, a fost contestata de aceeasi firma.
Dar nu ne mai mira nimic, pentru ca au existat situatii mai absurde, in care anumite firme au contestat licitatii la care nici macar nu au participat.
Profitand de prevederile aceleiasi legi, anumite firme au contestat licitatia privind executarea soselei ocolitoare a Zalaului. Lucrarea era cat pe-aci sa nu fie realizata deoarece rezolvarea repetatelor contestatii a durat aproape 18 luni. O investitie de peste 9 milioane de euro, extrem de importanta, atat pentru degrevarea municipiului de traficul greu cat si pentru fluidizarea circulatiei in intreaga zona, era in pericol sa fie compromisa de firme care si-au facut un hobby din depunerea de contestatii. Cu siguranta, in noile conditii, „carcotasii” nu-si vor mai permite sa conteste doar de „amorul artei”, deoarece vor trebui sa plateasca 2% din valoarea investitiei, iar in cazul soselei ocolitoare, taxa de contestatie ar fi depasit 180 de mii de euro.
Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, care a acumulat, in cele doua mandate cateva neplacute experiente in domeniul licitatiilor, considera benefice noile modificari legislative.
„Aceasta prevedere, privind instituirea unei taxe pe care trebuie sa o plateasca contestatarul, este binevenita si credem ca va duce la limitarea abuzurilor pe care le puteau face unii ofertanti, de a bloca licitatii pentru simplul motiv ca nu erau declarati castigatori. Am intampinat si noi astfel de situatii, de abuz din partea unor firme, si speram ca noua lege sa descurajeze asemenea atitudini”, ne-a declarat Radu Capilnasiu.