Notarii vor propune ministrului Justitiei scaderea cu inca 15% a onorariilor pentru incheierea actelor de vanzare/cumparare si pentru autentificarea contractelor de ipoteca percepute persoanelor care vor locuinte prin programul „Prima Casa”, dupa ce anul trecut au operat o reducere cu 30%.
SocialNotarii vor sa reduca cu inca 15% onorariile pentru beneficiarii programului „Prima Casa” 12:14 Cod portocaliu de inundatii pe rauri din judetele Cluj, Salaj, Satu Mare si Bihor 12:03 Cod galben de ploi si furtuni in Moldova, Delta Dunarii si toate zonele de deal si de munte 11:22 Cluj: O persoana a fost data disparuta in urma unei viituri – VIDEO 11:11 Obezitatea, boala nationala. Povestile oamenilor care au mancat pana au intepenit – VIDEO 10:35 Notarii vor sa reduca cu inca 15% onorariile pentru beneficiarii programului „Prima Casa” (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
„Congresul notarilor publici a hotarat in unanimitate, sa continue politica de masuri sociale initiate prin diminuarea onorariilor pentru Programul Prima Casa, hotarand reducerea tarifelor de onorarii ale notarilor publici si pentru alte acte si proceduri notariale, in scopul sustinerii cetatenilor ale caror venituri s-au diminuat odata cu acutizarea crizei economico-financiare”, se arata intr-un comunicat al Uniunii Notarilor Publici.
In comunicat nu se arata cu cat vor fi reduse onorariile. Surse notariale au declarat pentru MEDIAFAX ca notarii vor propune ministrului Justitiei reducerea cu inca 15% a onorariilor pentru actele legate de programul „Prima Casa” si, de asemenea, scaderea cu 30% a tarifelor pentru alte acte si proceduri notariale.
Prin programul „Prima Casa”, statul garanteaza creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin „Prima Casa” au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.