Un nou cadru legislativ privind pensiile notarilor publici va intra curand in vigoare, in conditiile adoptarii de catre Parlament a unei propuneri legislative care include toate aspectele referitoare la modalitatile de calcul, precum si conditiile de acordare a fiecarui tip de pensie destinat notarilor publici din tara.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale al notarilor publici din Romania a primit, marti, 10 martie 2020, votul decisiv al Camerei Deputatilor, ceea ce inseamna ca documentul va fi trimis pentru promulgare la presedintele tarii (proiectul a trecut cu 261 de voturi "pentru", unul "impotriva" si trei abtineri).
Potrivit expunerii de motive care a insotit proiectul de lege in Parlament, o reglementare unitara privind pensiile notarilor si alte drepturi de asigurare sociala se impune si nu poate fi realizata decat prin adoptarea unui act normativ care sa intruneasca standardele de calitate, respectiv claritate, previzibilitate si accesibilitate.
"Intrucat aspectele esentiale ale dreptului la pensie al notarilor publici nu au fost stabilite printr-un act de reglementare primara, ci prin acte cu caracter administrativ, se impune, in aceasta materie, adoptarea prezentului proiectului de lege, constituind o reglementare unitara care isi propune sa tina cont de acumularile si evolutiile din sistem, dar si de necesitatea asigurarii viabilitatii, stabilitatii, accesibilitatii, sustenabilitatii, predictibilitatii si transparentei sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale al notarilor publici din Romania", scrie in expunerea de motive.
Documentul lansat de trei deputati PNL reuneste toate aspectele cu privire la acordarea pensiilor pentru notari intr-un singur act normativ. Astfel, este prevazut un sistem propriu, unic si autonom de pensii, definind principiile fundamentale de organizare si functionare ale sistemului, asiguratii, drepturile si categoriile acestora, categoriile de pensii, conditiile de acordare, modul de stabilire si plata a acestora, precum si modul de organizare al Casei de Pensii a Notarilor Publici din Romania.
Notarii publici vor beneficia de aceleasi categorii de pensii ca pana acum, respectiv: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia de invaliditate si cea de urmas.
Astfel, pensia pentru limita de varsta se cuvine asiguratilor care indeplinesc cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si perioda minima de contributie in sistemul propriu.
Asadar, atat in cazul barbatilor, cat si femeilor, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar perioada minima de contributie de zece ani. In ceea ce priveste perioada perioada completa de contributie, utilizata la determinarea punctajului mediu acumulat, este de 35 de ani, potrivit documentului.
Privind pensia anticipata, asiguratii care au realizat o perioada de contributie de cel putin 25 de ani in sistemul propriu au dreptul la pensie anticipata cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea procentuala a acestuia in raport cu perioada de contributie realizata si cu numarul de luni de anticipare.
La pensia de validate au dreptul, potrivit proiectului, asiguratii care si-au pierdut total capacitatea de munca si sunt incadrati in gradul I sau II de invaliditate, cu conditia sa fie notari publici la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
Astfel, pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era asigurat sau pensionar din sistemul propriu. Ca regula, copiii au dreptul la pensia de urmas pana la 18 ani, respectiv 26 de ani daca isi continua studiile, in timp ce sotul supravietuitor poate primi pensia de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei de 65 de ani, daca durata casniciei a fost de minimum 15 ani.
Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.