Dată fiind decizia autorităților de a redeschide școlile începând cu data de 8 februarie, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au finalizat, joi, un ordin comun care prevede un set de condiții și măsuri menite să confere siguranță elevilor și cadrelor didactice.
În cazul în care se confirmă o persoană infectată cu virusul SarSCov2 într-o clasă de elevi, se efectuează ancheta epidemiologică iar contacții cazului confirmat vor fi testați. Conducerea unității de învățământ va comunica situația către Direcția de Sănătate Publică și se va decide dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă cu bolnavul sau, după caz, dacă se impune suspendarea cursurilor. În cazul în care este necesară suspendarea activității unei unități de învățământ, decizia se ia, la propunerea școlii, prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
“La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SarSCov2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP /DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz”, se arată în document.
Ordinul prevede că, în cazul în care activitatea unei clase de elevi sau a școlii se suspendă, cursurile continuă în sistem online. Excepție fac doar elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual care vor face pregătire practică prin prezență fizică la ore.
“Stagiile de pregătire practică pentru elevii din postliceal, liceal tehnologic, profesional și profesional dual se desfășoară cu prezența fizică a elevilor, cu respectarea procedurilor privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologic”, se precizează în ordinul comun.
Se mențin în vigoare măsurile sanitare care prevăd distanțarea fizică la un metru, purtarea măștii de protecție și realizarea de culoare diferențiate și trasee pentru intrare/ieșire în unitățile de învățământ unde acest lucru este posibil. Sălile de clasă vor fi dezinfectate în mod constant, iar la intrarea în unitățile de învățământ se va măsura temperatura corporală.
“Organizarea spațiilor/sălilor de clasă cu așezarea băncilor să se facă astfel încât să se asigure distanțarea de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza din cauza lipsei de spațiu, se va asigura distanțarea maxim posibilă” , prevede noul regulament.
Conducerea universităților stabilește individual, pentru fiecare unitate de învățământ în parte, scenariul de funcționare prin consultarea Senatului universitar.
Se menține dreptul elevilor și profesorilor cu vulnerabilități de a face școală online. Pentru cadrele didactice, noul ordin include opțiunea certificatului medical justificator care poate veni și de la medicul curant, nu doar de la cel de medicină a muncii. Cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant însoțite de acordul scris al părinților, elevii cu dizabilități sau cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat și alte tipuri de boli cronice pot fi scutiți de prezența fizică la școală.
La capitolul instrucțiuni pentru părinți se prevede faptul că “în cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului școlar, părintele se va prezenta imediat la unitatea școlară pentru preluarea preșcolarului/elevului și va contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgență, după caz. Nu se pot testa copiii în cadrul cabinetelor medicale școlare fără un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare al probelor de exudat nazofaringian”. Elevii care au împlinit 18 ani pot semna consimțământul personal.
Revenirea în colectivitate a elevilor care au lipsit de la cursuri minimum 3 zile se va realiza obligatoriu doar pe baza unei adeverințe medicale care să precizeze clar și lizibil diagnosticul copilului. Mai reamintim faptul că adeverințele medicale din primul semestru rămân valabile și în semestrul al doilea pentru elevii cu vulnerabilități, tocmai pentru a nu fi din nou expuși și puși pe drumuri. Nu se pun absențe sau, după caz, se motivează absențele celor care lipsesc din motive medicale.