Cum plateste cucuruzul asigurari de sanatate
Persoanele care inregistreaza venituri din arenda, incepand cu acest an vor plati contributia la sanatate, chiar daca au venituri din salarii sau pensii si platesc si din aceste venituri. Asadar, daca un proprietar are un hectar pe care l-a dat in arenda si ia in contul acestei suprafete, sa zicem 700 de kilograme de porumb boabe, el datoreaza contributia la sanatate pentru cele 700 de kilograme de porumb. Contributia la sanatate este de 5,5 la suta din venituri. Deci, daca cele 700 de kilograme de porumb boabe valoreaza 350 de lei, la un pret minim pe kilogram de 0,5 lei, contributia datorata se ridica la aproape 20 de lei. Atat impozitul de 16 la suta, cat si contributia la asigurarile de sanatate vor fi retinute de platitorul de venit, in cazul de fata arendasul, din suma datorata proprietarului terenului.

Carburanti mai scumpi, inputuri mai mari
Modificarea modului de calcul al accizelor la carburanti este mai putin favorabila agricultorului, pentru ca prin ajustarea valorii accizelor cu rata inflatiei se majoreaza pretul la carburanti cu circa 9 bani pe litru. Scumpirea carburantilor inseamna nu doar preturi mai mari la pompa pentru motorina folosita la lucrarile agricole, ci si majorarea preturilor la inputuri, deoarece atat la productia, cat si la transportul acestora se vor folosi carburanti mai scumpi. Aceasta scumpire nu este de bun augur nici pentru zootehnie, nici pentru productia vegetala.

Nimic nu scapa neimpozitat
Zice-se ca pentru a da bine in fata finantatorilor internationali, Guvernul a decis sa introduca o serie de taxe care sa contribuie la cresterea costurilor de productie. Practic, operatorii din sectorul energetic vor fi taxati pentru fiecare stalp care sustine cablurile de alimentare cu energie electrica. Astfel, taxa pe stalp va determina scumpirea energiei electrice cu unu la suta. Taxa de 1,5 la suta pe constructiile speciale se va aplica pentru constructiile din agricultura, precum sere, silozuri, depozite, ferme de pasari, pescarii, ceea ce va conduce automat la cresterea preturilor marfurilor alimentare
Toate aceste taxe se vor reflecta, inevitabil, in preturile marfurilor alimentare si nealimentare si a serviciilor platite atat de populatie, cat si de agentii economici.

Pe agricultori ii asteapta zile grele in acest an, in conditiile in care de la 1 ianuarie 2014 s-au scumpit gazele, motorina, benzina, iar Guvernul a impus taxe pe sere, silozuri, depozite, stalpi, ferme si helestee. De asemenea proprietarii de terenuri agricole trebuie sa plateasca si contributia la sanatate.