Anul acesta crescatorii de bovine raman cu 200 de lei din cei 571 de lei care li se cuvin. Pentru ovine si caprine inca nu s-a dat nici un leu.
Sute de crescatori de animale din toata tara, bineinteles si din Salaj, au protestat ieri la Ministerul Finantelor nemultumiti ca nu au primit subventia pentru zootehnie, fie ea si in proportie de 35 la suta. Demonstrantii au incercat in repetate randuri sa rupa cordoanele de securitate, formate din jandarmi. Adrian Radulescu, ministrul propus pentru portofoliul agriculturii a afirmat ca “cererile fermierilor sunt indreptatite, iar aceste proteste sunt o manifestare democratica, ce nu trebuie sa ajunga la violenta”.
Guvernul a hotarat in urma cu o saptamana sa aloce din Fondul de Rezerva Bugetara 160 milioane de lei pentru plata subventiilor pe cap de animal la specia bovine, pentru anul 2009. La aceasta suma se adauga 100 milioane lei care existau la Ministerul Agriculturii cu aceeasi destinatie. Asta inseamna, asa cum declara premierul Boc, doar 35 la suta din suma cuvenita de 571 lei pe cap de animal. Pentru ovine si caprine, deocamdata nu s-a dat nici un leu. Tristetea este ca desi Uniunea Europeana a fixat plafonul maximal pentru subventia pe cap de bovina de circa 571 lei, care ar duce la un total de peste 800 milioane lei, suma nu poate fi suportata de la bugetul de stat. Cel putin asa sustinea Radu Berceanu, ministrul interimar al Agriculturii. “Nu cred ca pana la sfartitul anului o sa mai putem disponibiliza alte sume pentru aceste plati. A fost un an dificil, iar incasarile la bugetul de stat au fost mici. Probabil ca sunt alte tari, mai bogate, care pot sa se apropie mai mult de plafon, insa noi doar atat ne-am putut permite.” Cum spuneam pentru ovine si caprine nu s-a dat nici un leu subventie.Crescatorii de ovine ar putea primi o prima transa abia la inceputul anului viitor. In acest context efectivele atit de bovine cat si de ovine vor fi instrainate, ori chiar sacrificate, pentru ca oamenii nu o sa mai aiba bani sa cumpere furaje. Nu-i exclus ca jumatate dintre ferme sa se inchida lasand angajatii someri.
Asadar, criza economica, pretul scazut al laptelui, lipsa subventiilor arunca in prapastie zootehnia romaneasca. Crescatorii de animale nu cer nici majorari salariale, nici bani de concediu. Nu cer nimic in plus, decat ceea ce li se cuvine conform legislatiei in vigoare -subventiile aprobate de Comisia Europeana.