Printre măsurile care intră în vigoare se numără obligativitatea purtării măștii în toate spațiile, interdicția circulației pe timp de noapte, cu excepția vaccinaților sau a celor care au trecut prin boală, interzicerea nunților și a altor evenimente private sau participarea la activități și accesul în instituții/ magazine doar pe baza certificatului verde. Majoritatea măsurilor se aplică pentru o perioadă de 30 de zile.
La propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), Guvernul României a adoptat și publicat în Monitorul Oficial lista cu restricțiile care intră în vigoare de luni și se aplică pe o perioadă de 30 de zile, pe tot teritoriul României, indiferent de rata incidenței acumulată la 14 zile. Măsurile au fost luate în contextul creșterii alarmante a cazurilor de infectări cu noul coronavirus, a situației dramatice din spitale și a creșterii numărului deceselor.
Ce restricții se aplică:
- Este interzisă pentru o perioadă de 30 zile circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;
- Este interzisă, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurarea activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului sau prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;
- Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00;
- Este interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;
- Este interzisă participarea spectatorilor la competițiile sportive;
- Accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;
- Agenții economici își vor organiza programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde nu este posibil, angajatorii vor regândi programul de lucru pe schimburi.
- Accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;
- A fost abilitat Ministerul Educației să emită ordinul privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022 deoarece toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni
- Purtarea măștii de protecție este obligatorie, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun
Excepții de la purtarea măștii de protecție
Masca de protecție devine obligatorie în toată țara, indiferent de rata de infectare. Sunt însă câteva excepții de la purtarea măștii:
- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
- persoanele care sunt singure în birou;
- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
Circulația pe timp de noapte este permisă pentru:
- Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
- Interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
- Asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.
- Deplasarea în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
- Motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
Persoanele vaccinate trebuie să prezinte certificatul verde, pe hârtie sau în format electronic. Pentru verificarea motivului deplasării în interes professional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Cinematografele, sălile de fitness sau locurile de joacă, deschise la 30 la sută din capacitate. Accesul NUMAI cu certificat verde
Organizarea și desfășurarea activităților în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise; săli de sport și/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri; târguri, bâlciuri, talciocuri, este permisă, în intervalul orar 05,00-21,00, până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.
Accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, este permis DOAR persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Activitățile recreative și sportive se pot desfășura în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Nu cred ca patroni de magazine o sa te scoată afara pt ca risca sa plătească daune morale pe persoana care a scos-o dacă ia merge și face plângere ca a scos-o afara dacă nu este faccinata la fel Mall nu este lege în constituție sa te scoată afara și instanta este obligata prin lege sa îl oblige p patron sa îl despăgubească asa stați cuminți patroni k va faceți rău la fel este și cu angajatul dacă îți obligi p muncitor sa se vaccineze te da în tribunal și o sa îl plătești toată viața p muncitor asa oameni buni cine va scoate și va obliga sa va vaccinați dații în tribunal
Daca persoana nu este faccinata persoana, adica “ia” ca persoana nu poate sa dea in judecata pe nimeni. Este stare de urgenta, se iau masuri extraordinare. Vorbesti prostii. Mai bine te-ai faccina.
Sper ca ai inteles motivul postarii mele si de ce am postat in acest fel.
jurist de spiru haret! mergeti oameni si va vaccinati!