Ministerul Apărării Naționale (MAPN) face noi angajări, înscrierile fiind posibile până în data de 24 octombrie. Oficialii anunță că sunt disponibile posturi de soldat și gradat profesionist, în 33 de județe și municipiul București.
Din cele 1.695 de locuri anunțate în septembrie, doar 921 mai sunt vacante. Candidații pot avea vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani și pot concura pentru un singur post. Dosarele de înscriere se depun la centrele de recrutare din țară, până lunea viitoare.
Tot atunci, 24 octombrie, va debuta o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru persoanele care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în acest an.
MApN a anunțat săptămâna trecută că au rămas disponibile 417 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare din Bucureşti şi alte 19 judeţe – Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Vaslui şi Vrancea.
Calendarul recrutării de soldați și gradați
Depunerea dosarelor viitorilor militari a debutat în 26 septembrie, iar ultima zi de înscriere este data de 24 octombrie; selecția candidaților se va desfășura până în 11 noiembrie. Examinarea medicală are loc în perioada 3 octombrie – 15 noiembrie, termenul final de întocmire sau actualizare a dosarelor de candidat fiind 25 noiembrie 2022. Repartizarea candidaților pe unități militare, arme/servicii/specialități militare va avea loc în perioada 7-8 decembrie. Fiecare candidează pentru un singur post, nu pentru toate locurile scoase la concurs. Detalii se pot obține de la personalul recrutor al birourilor informare-recrutare. Prezentarea candidaților fără stagiu militar, în centrele de instrucție, se va face în data de 9 ianuarie 2023, iar a celor cu stagiu militar, în data de 6 februarie 2023. Informaţii complete şi consiliere se pot primi la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar din fiecare județ.
Condițiile principale care trebuie îndeplinite de candidați pentru a fi admiși sunt: să aibă cetățenie română cu domiciliul stabilit în țară și să fie majori, să fi absolvit cel puțin primii doi ani de studiu din învățământul secundar superior, să aibă permis de conducere valabil, catagoria B și C și, nu în ultimul rând, să fie declarați admiși la probele de selecție, la examenul medical. Să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire; să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate; să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ. Candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală; să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale; să fie declarat ”Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale care va fi parcursă doar de candidații pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, „scafandri”, de cei care vor desfăşura activităţi care necesită ambarcarea ori obținerea permisului/brevetului de conducere auto.
O nouă campanie de recrutare pentru rezerviști voluntari
Pe cele 417 locuri rămase neîncadrate în acest an, MApN are nevoie de rezerviști voluntari – ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi – în unităţi militare din Bucureşti, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Vaslui şi Vrancea. Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară se desfăşoară în baza prevederilor Legii privind Statutul rezerviştilor voluntari şi ale Ordinului ministrului Apărării Naţionale în acest sens.
La prezentarea la centrul militar, cei interesaţi vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecţia, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.
De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcţiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor şi corespondenţa specializărilor dobândite în viaţa civilă cu armele/serviciile şi specialităţile militare. La centrul militar, se va completa o cerere de înscriere şi se vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie; permisul de conducere valabil, eliberat de către autorităţile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.