In 2008, o ciocolata buna cu alune era 2,2 lei, un kilogram de mere era 1-1,5 lei, iar o paine rar sarea de 2 lei. Acum nu mai gasesti aceeasi ciocolata sub 3,5 lei, un kilogram de mere il cumperi cu mult noroc la 2,5-3 lei, iar painea a trecut demult de 3 lei. Dar, nu trebuie sa mergi in spate chiar atat de multa vreme pentru a calcula trendul descendent al puterii de cumparare la venitul de acum. Doar in cursul acestui an preturile s-au modificat semnificativ in detrimentul buzunarului nostru. Primul soc al scumpirilor s-a produs in a doua a luna a anului, in februarie, cand cartofii s-au scumpit cu 10,34 la suta, conservele de legume cu 7,98 la suta, fructele proaspete cu 4,07 la suta, zaharul cu 3,52 la suta, uleiul comestibil cu 2,67 la suta, faina cu 2,01 la suta si laptele de vaca cu 2,39 la suta. Cresteri mai moderate au fost consemnate la malai 1,03 la suta, paine – 1,59 la suta, citrice si alte fructe meridionale cu 1,17 la suta, branza de oaie cu 1,22 la suta si miere de albine cu 1,13 la suta.
In primele sase luni ale anului, din cauza scumpirilor alimentelor de baza, fiecare dintre noi a scos cu 15 la suta mai multi bani din buzunar pentru exact aceleasi produse pe care le achizitionam si anul trecut. Dintre produsele alimentare de baza, uleiul a inregistrat cresterile cele mai mari, de pana la 40 la suta. Pentru cafeaua macinata si prajita nivelul cheltuielilor a ramas relativ stabil, desi consumul a scazut cu pana la 7 la suta, la un numar de consumatori constant.
Cheltuielile pentru produsele de ingrijire a locuintei si de igiena personala au inregistrat cresteri de pret de 5 la suta in prima jumatate a anului comparativ cu perioada similara a anului precedent, in timp ce pentru sampon de par cheltuielile au crescut cu pana la 12 la suta, desi consumul a ramas aproximativ acelasi.
Oficial, ne merge bine
Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca cel putin la nivleul salariului mediu net stam mai bine decat anul trecut. Astfel, in luna octombrie (comparativ cu aceeasi luna a anului 2010) a crescut salariul mediu net in sectorul bugetar, cu 16,8 la suta in administratia publica, cu 16,8 la suta in sanatate si asistenta sociala si cu 8,9 la suta in invatamant, iar media pe tara este de plus 8,7 la suta. Raportat la evolutia preturilor de consum, INS calculeaza un procent de 98,9 la suta, ceea ce inseamna ca oficial puterea de cumparare si nivelul de trai nu a scazut foarte mult. Oficial, pentru ca in buzunarele noastre se simte cel mai bine involutia nivelului de trai.
Nivelul de trai scade vazand cu ochii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...