”Niste tarani” salajeni au rupt gura targului
Noua reprezentanti ai Salajului au fost rasplatiti la un concurs culinar international cu premii, cupe si medalii pentru iscusinta in tainele gatitului
La finele saptamanii trecute, la sediul Complexului Polus Center din Cluj-Napoca s-a desfasurat cea de-a treia editie a Campionatului International de gatit in aer liber. Actiunea a reunit 70 de echipe din sapte tari. Din juriu au facut parte profesionisti in domeniul artelor culinare din Canada, Romania, Republica Moldova, Cipru, Israel, Grecia, Franta, presedinte fiind Robert Rainford. Competitia din acest an a avut doua etape, prima destinata preparatelor reci, inclusiv celor de patiserie si cofetarie, iar cea de-a doua, preparatelor realizate in aer liber, la ceaun si plita.
Diversitate si traditie contra-conometru
Din Salaj a participat echipa „Niste tarani”, condusa de Mircea Groza, reprezentant al Compexului Severus din Zalau. Membrii team-ului nostru de bucatari si cofetari, prieteni ai capitanului de echipa si fii ai plaiurilor salajene (Flaviu Lucacel, Adi Hadean, Marcel Farcas, Jolt Csok, precum si familia Pup din Hida) si-au ales drept sigla un clop de paie, care a si atras atentia vizitatorilor si sustinatorilor pe tot timpul desfasurarii competitiei. Salajenii s-au desfasurat in cea de-a doua parte a concursului, oferind mancare veche romaneasca, ungureasca si evreiasca. Dupa cum am aflat de la seful grupului, Mircea Groza, „Niste tarani^ au preparat, intr-o cursa contra-cronometru: zacusca cu mere, telina si miere, suc de rosii; produse lactate de capra si oaie (cu sprijinul reprezentantilor fermei Ghiurutan din Voivodeni, comuna Dragu); afumatura de porc; ciorba de ied cu agrise si macris; friptura de ied cu tarhon; solet (mancare evreiasca din curcan afumat, fasole, razalai, chigala-paine coapta in mijlocul acestei mancari in vas de lut); ciolent (varianta romaneasca pentru solet, dar cu afumatura); curcan umplut cu rata si pui cu sos de salvie, placinte cu branza si cu dulceata de prune (silvoita) coapte pe lespede de piatra, gomboti cu prune. Salajenii au oferit spre degustare palinca de prune, mere, pere, caise, cirese amare, secarica, tescovina, vin de Crasna, Carastelec, Samsud, paine de casa, langalau (placinta simpla fara ulei coapta pe vatra), cocorada (foi din aluat cu branza dulce), facute la Hida. Au preparat in fata juriului si a vizitatorilor palinca de prune si silvoita, prajitura cu silvoita si malai dulce.
Miza, mancarea gustoasa si sanatoasa
Membrii juriului au rasplatit cu darnicie talentul si iscusinta salajenilor, care au participat pentru prima data la un astfel de concurs. „Niste tarani” au cucerit Marele Premiu si Cupa la sectiunea Ceaun, precum si Marele Premiu si Cupa la sectiunea Plita. In plus, au mai primit Marea Cupa a Clasei de Gatit in Aer Liber, Cupa Sponsorilor Selgros, si o vitrina frigorifica cu 60 de sticle de vin si medaliile aferente pentru fiecare membru al echipei. Capitanul echipei ne-a declarat ca nu s-a asteptat la acest rezultat, dar ca a „mizat” pe efectul ineditului, pe produsele din vechea bucatarie a satului, pe mancarea gustoasa si sanatoasa, pe vasele, stergurile de la tara, in timp ce majoritatea participantilor au pregatit lucruri sofisticate”.
