Pericolul este daca apar temperaturi sub zero grade Celsius
De multa vreme in judetul Salaj nu au cazut ninsori atat de tarzii si atat de abundente cum s-a intamplat ieri. Iar meteorologii anunta ca va ninge si azi. Ba, mai mult, mercurul termomentrelor va scadea mult sub zero. In astfel de situatii, productia de fructe va fi la pamant. Batranii spuneau ca pe 23 aprilie, de Sangeorgiu, ies cirezile de vaci la pascut. Numai ca omatul nu ne da pace.
Pentru a afla cat de mult a afectat zapada cazuta in noaptea de miercuri spre joi culturile de cereale, livezile si legumele, l-am contactat pe ing. Valentin Duca, directorul executiv la Directiei Agricole Salaj.
„Zapada cazuta in aceste zile nu are un efect negativ asupra culturilor existente, cu conditia sa nu fie urmata de scaderi de temperatura sub minus 8 – minus 9 grade Celsius pe o durata mai mare de timp. In acest caz, pot sa apara probleme la culturile de porumb, floarea soarelui si rapita. La porumb, coleoptitul rezista in sol la temperaturi de minus 6 – mnus 8 grade Celsius, dar dupa rasarire temperaturile de minus 4 – minus 6 grade provoaca inghetul. La fel si la floarea soarelui.
In pomicultura, speciile mai sensibile, piersicul, caisul prunul care sunt in floare, daca in perioada urmatoare apar zile cu temperaturi scazute de minus 3 – minus 6 grade Celsius, pot avea pierderi. Aceeasi problema este si in viticultura unde lastarii porniti sunt sensibili la temperaturi de minus 1 – minus 2 grade Celsius.
In sere, solarii, unde tomatele sunt inflorite, temperaturile scazute impiedica polenizarea. Exista substante care asigura rezistenta plantelor la factori de stres, temperaturi negative (-2, -3 grade Celsius).
De precizat ca ploile si zapada din aceasta perioada refac regimul hidric din sol, intrucat erau zone in care deficitul hidric era mare. Sa avem speranta ca temperaturile scazute anuntate pentru vineri sa nu afecteze si producatorii agricoli din Salaj”, a spus ing. Valentin Duca.