Agitatie, nervozitate, neputinta sunt starile care il domina pe Furdui Adrian de 34 de ani, din localitatea Aleus, comuna Halmasd, judetul Salaj.

rn

Si toate acestea din cauza mistretilor.
In ultima vreme, trei turme a zeci de mistreti coboara noaptea din padurile din imprejurimi si ataca.
Raturile sunt scurmate de salbaticiuni
de parca ar fi dupa bombardament. Au coborat si in gradina lui Furdui Adrian.
De caini nu se tem, nici de faclii aprinse, nici de talangi.Gardurile nu sunt o piedica pentru mistreti.
In noaptea de luni spre marti, 4 spre 5 februarie, cat si in noaptea de marti spre miercuri, 5 spre 6 februarie 2019, Adrian a fost atacat de 3 turme mari de mistreti, in curtea casei, unde detine 4 hectare de teren pregatit pentru a fi cultivat cu zmeura. Animalele au facut prapad pe terenul fermierului, au distrus totul.

rn

Terenul a fost arat, discuit, frezat, fertilizat tratat in toamna anului trecut

“Primarul din Halmasd m-a ajutat sa depun hartiile, am si numar de inregistrare, pentru a evalua pagubele. L-am rugat si ieri, miercuri, 6 februarie sa urgenteze aprobarea cererii, dar inca nu m-a contactat.
Am facut totul pe banii mei. Cine ma va despagubi? se intreaba Adrian. Apoi continua:
"Si anul trecut in primavara am mai avut necazuri cu mistretii. Atunci am plantat 8.000 de butasi. Anul acesta am pregatit terenul: ingrasaminte, medicamente pentru a nu fi mancate radacinile. Tratamentul pe care l-am bagat cu ingrasamant adus din Polonia, cine ma va depagubi?
Problema este a fondurilor de vanatoare, care sunt private. Daca eu omor porcii, pe mine ma baga in puscarie”, spune plin de obida Furdui Adrian.
Ieri, miercuri, 13 februarie, o comisie de evaluare a fost sa constate pagubele facute de porcii mistreti, dar membrii ei au zis ca statul nu ma poate despagubi.

rn

Mistretii din Aleus sunt la fel de rai precum cormoranii lui Daea

rn

Problema acuta a pagubelor produse de mistreti atat terenurilor agricole cat mai ales recoltelor nu-i numai in Aleus. Zeci de plangeri din Cosniciu de Jos, din Pericei, din comuna Creaca, din Almas din alte localitati rurale ale Salajului au fost adresate Institutiei Prefectului ani de-a randul. Ce-i drept au fost trimise comisii de evaluare, s-au intocmit procese verbale de constatare a pagubelor,a fost sesizat Ministerul Mediului. S-au facut promisiuni de despagubire. Dar totul a ramas la stadiul de promisiuni. Nu cunoastem un caz de femier din Salaj care sa fi fost despagubit pentru pagubele produse de mistreti. Pe Valea Agrijului multi agricultori renunta sa mai cultive terenurile pentru ca lucreaza doar in paguba. Asociatiile de vanatoare sustin ca hranesc mistretii, numai ca ssalbaticiunile s-au inmultit necontrolat. A impusca un mistret fara autorizatie chiar la tine in batatura inseamna puscarie. A obtine o autorizatie este un calvar. Deznadejdea multor agricultori este imensa. Nu reusesc din cauza mistretilor sa puna nici macar un sfert de recolta in hambare. Povestea mistretilor seamana cu povestea spusa de Daea, Ministrul Agriculturii, despre cormorani. Zice ministrul ca aceste pasari consuma de trei ori mai mult peste decat recolteaza pescarii.