Fara o evidenta clara, fara sprijin din partea autoritatilor, persoanele cu dizabilitati de intelect nu isi gasesc de lucru.

Persoanele cu dizabilitati intelectuale din Salaj nu doresc sa apara in evidenta AJOFM. Majoritatea dintre acestea nu isi recunoasc deficientele, motiv pentru care raman in anonimat. Actiunea este in detrimentul lor, deoarece aceste cazuri sunt sprijinite de o legislatie favorabila in domeniu iar conform unei statistici realizate de Institutul pentru Politici Publice, 75 la suta dintre romani cred ca persoanele cu dizabilitati intelectuale sunt in prezent discriminate in Romania.
Nu exista o evidenta clara a persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Conform datelor pe care le avem, 30 la suta din cele 13.000 de persoane cu dizabilitati de la noi din judet au deficiente intelectuale si neuropsihice. Este greu ca aceste cazuri sa fie clar delimitate, deoarece nu sunt proiecte prin care acesti oameni sa fie tinuti in evidenta si consiliati. Nici la nivel national nu exista date cu privire la situatia persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Avem mult de lucru pana cand o sa ajungem sa detinem o statistica clara cu privire la aceasta categorie sociala, a declarat directorul DGASPC Zalau, Violeta Milas.

Firmele salajene angajeaza minimul de persoane cu handicap
Articolul 77 din legea 448 aparuta in decembrie 2006 vine in sprijinul persoanelor cu handicap. Paragraful 2 prevede ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, fizice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin patru la suta din numarul total de angajati. Citadin Zalau s-a conformat legislatiei si ofera locuri de munca si pentru persoanele cu deficit fizic, intelectual sau neuropsihic. Citadin are acoperit numarul necesar de angajati cu dizabilitati. Avem in total 195 angajati. La aceasta cifra, ar trebui sa avem 8 angajati cu deficiente. In acest moment, in cadrul firmei exista 9 persoane cu dizabilitati. Acestia au handicap de gradul II si isi desfasoara activitatea in diverse departamente, cum ar fi TESA, zone verzi, salubrizare, reparatii, a spus purtatorul de cuvant Citadin, Paul Maghiu. Transurbis Zalau a optat pentru o varianta care combina doua paragrafe ale legii 448. Au angajat patru persoane cu handicap, desi la un numarul de 164 de angajati pe care il detine ar fi trebuit sa aiba in cadrul persoanului minim sapte persoane cu dizabilitati. Pentru a ramane in conformitate cu legislatia, Transurbis achizitioneaza produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in valoarea unei sume care reprezinta 50 la suta din suma care reprezinta salariul brut pe tara pentru locurile neocupate de persoanele cu handicap. In cazul firmei salajene, suma pe care prefera sa o cheltuie pe acest gen de servicii, in loc sa angajeze personal cu dizabilitati este de aproximativ 1.000 de lei.

Hi Man ar lucra oriunde, dar nimeni nu il angajeaza
Un personaj deja repre-zentativ pentru categoria sociala in cauza este Kallai Tibor, poreclit Hi Man, dupa salutul pe care il adreseaza tuturor. Dupa ce a lucrat nu mai putin de cinci ani in cadrul Directiei Generale a Admninistratiei Domeniului Public, Hi Man a ramas fara loc de munca in urma unor disponibilizari. Desi conform statisticilor populatia Roma-niei pare sa sustina integra-rea persoanelor cu diza-bilitati, Kallai Tibor nu primeste sansa de a lucra legal, ca orice persoana fara probleme. A incercat chiar sa dea anunturi la mica publicitate pentru a-si oferi serviciile pentru curatenie in institutii. Eforturile nu i-au fost insa rasplatite. Acum vand iconite peste zi. E bine ca avem casa macar. Eu as merge inapoi la ADP, dar nu mai au bani sa ne plateasca, povesteste in stilul sau caracteristic Hi Man. La cei 33 de ani ai sai, Kallai Tibor sta la mila patronilor. Este nevoit sa lu-creze la negru cate o zi intreaga pentru doar 10 sau 15 lei, pentru ca nu il mai angajeaza nimeni pe o perioada mai lunga. Nici restul persoanelor cu dizabilitati nu o duc mai bine. Datele primite de la AJOFM Salaj spun ca sunt inregistrate 26 de persoane cu acest gen de dizabilitati, dintre care doar un sfert au reusit sa ocupe un loc de munca.

Sperante de la AJOFM si DGASPC pentru persoanele cu dizabilitati
Situatia nu mai pare atat de dramatica daca se iau masurile necesare pentru a sustine angajarea persoanelor cu dizabilitati. Integrarea acestor persoane in munca este mai dificila pentru ca prea putini angajatori accepta aceasta situatie a lor. Sunt intr-adevar domenii in care ei nu pot sa munceasca, dar cu implementarea unor programe de preventie, de sprijin si de consiliere se poate face o integrare socioprofesionala a acestor oameni, crede reprezentantul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Zalau, Violeta Milas. Interesul firmelor pentru angajarea unor persoane cu dizabilitati va creste odata cu acceptarea situatiei de catre societate. Am intalnit in cadrul burselor generale ale locurilor de munca organizate de AJOFM Salaj si firme care cautau exact acest gen de persoane cu handicap. Asta conform legislatiei care sprijina considerabil aceasta categorie sociala. Printre meseriile pentru care pot opta persoanele cu acest gen de dizabilitati se numara cea de vanzator sau de agent de paza, a declarat Romeo Sarca, director AJOFM Salaj.