Cu toate ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia asupra faptului ca atat consumul de alcool cat si fumatul cresc riscul de imbolnavire cu COVID-19, echipe de cercetatori din Franta si Italia au facut cateva descoperiri importante.
rn
O substanta continuta de vinul rosu ar putea fi benefica in tratamentul pentru coronavirus. Si fumatorii au parte de vesti interesante. Nicotina s-ar parea ca este un aliat in lupta cu virusul periculos.
rn
Studii clinice verifica aceste ipoteze:
rn
Nicotina ar putea avea un efect protector impotriva infectiei cu noul coronavirus, sugereaza cercetatorii francezi, tara in care vor fi efectuate teste preventive si terapeutice cu plasturi de nicotina, la spitalul La Pitié Salpêtrière din Paris.
Ipoteza este bazata pe numarul redus al fumatorilor dintre pacientii cu COVID-19 spitalizati, constatat in diverse studii din intreaga lume, si de confirmarea furnizata de un nou studiu francez, efectuat pe 350 de persoane spitalizate si 150 cu forme mai usoare, toate diagnosticate cu COVID-19 (confirmate prin teste tip PCR), relateaza AFP citata de TVR.
"Dintre acesti pacienti doar 5% erau fumatori", a declarat profesorul de medicina interna Zahir Amoura, care a condus acest din urma studiu, adica "cu 80% mai putini fumatori in randul pacientilor cu COVID decat in cazul populatiei generale de acelasi sex si aceeasi varsta".
rn
"Ipoteza este ca, prin legarea la receptorul celular utilizat de coronavirus, nicotina il impiedica sau il retine sa se ataseze de acesta" si, prin urmare, sa patrunda in celule si sa se raspandeasca in organism, a explicat profesorul Jean-Pierre Changeux de la Institutul Pasteur si College de France.
Acest neurobiolog de renume international, specialist in receptori nicotinici, este coautor al unui articol pe acest subiect din Comptes Rendus de l’Académie des Sciences.
Rolul central al receptorului in cauza, "receptorul nicotinic al acetilcolinei", in propagarea virusului ar explica mai ales varietatea simptomelor COVID-19, inclusiv pierderea mirosului si tulburarile neurologice, avanseaza cercetatorii.
Dupa ce primeste lumina verde finala, cu sprijinul ministrului Sanatatii, Olivier Véran, vor fi administrati plasturi nicotinici in dozaje diferite in trei studii: preventiv, pentru lucratori sanitari, pentru a se observa daca ii protejeaza; terapeutic, pentru pacientii internati, in incercarea de a le reduce simptomele; si pacientilor in stare grava, internati la terapie intensiva, dupa cum a explicat Amoura.
Potrivit lui Zahir Amoura, starea pacientilor fumatori spitalizati s-ar putea agrava din cauza renuntarii bruste la tutun, insa acest lucru trebuie verificat.
Cu toate acestea, aceste studii nu ar trebui sa incurajeze populatia sa fumeze. Fumatul dauneaza plamanilor si nu este benefic pentru sanatate, fiind asociat unor probleme precum cancere, ori atac de cord, reamintesc medicii.
rn
Vinul rosu: O substanta continuta de acesta ar putea fi benefica in lupta contra COVID-19:
rn
Despre faptul ca vinul rosu, cel natural, nu tratat cu nitriti si alte substante chimice, este un excelent antioxidant, care ajuta mult sistemul imunitar se stia si sunt chiar medici care recomanda cate un pahar pe zi tocmai in acest scop.
Astfel, un studiu intrerprins de cercetatori italieni scoate la iveala actiunea benefica a unei substante continuta de vinul rosu, iar medicii vor sa experimenteze cu aceasta asupra pacientilor cu forme usoare de coronavirus.
rn
Exista o conditie: aceea de a nu suferi de hipertensiune arteriala, pentru ca in acest caz vinul rosu devine inamic, spun medicii.
rn
Cercetatorii de la Napoli demonstreaza ca resveratrolul este substanta minune capabila sa se bata cu virusii. Potrivit unui studiu al Universitatii Federico II si publicat in revista Nature, Resveratrol ar putea fi fenolul capabil sa blocheze replicarea virala a Covid-19.
rn
Totul rezulta din cercetari realizate de Guangdi Li si Erik De Clercq de la Universitatea Federico II. Este un studiu bazat pe efectele resveratrolului, un fenol non-flavonoid si o fitoalexina produsa in mod natural de numeroase plante ca raspuns la atacuri de agenti patogeni.