Consiliul Județean Sălaj se reorganizează, iar proiectul privitor la noua organigramă a instituției va fi supus, marți, 22 august, votului consilierilor județeni. Aceștia au fost convocați în ședință extraordinară.

Nicolae Olar, consilier județean din partea USR, spune că această măsură decisă de conducerea județului poate fi o consecință a anunțului premierului Marcel Ciolacu privind desființarea a două sute de mii de posturi la stat.

“Marți, 22 august, am fost convocați într-o ședință extraordinară cu un singur proiect pe ordinea de zi, proiect ce are în vedere unele modificări operate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Sălaj și aprobarea noii structuri organizatorice, prin reorganizarea unor compartimente existente. Prin aceste modificări de structură, numărul posturilor creste de la 160 la 163 prin înființarea a trei posturi vacante, contractuale, astfel: 2 la Direcția Juridică și Administrație Locală și un post la Direcția Patrimoniu. Totodată are loc comasarea unor compartimente/servicii, înființarea unora noi sau trecerea lor de la o direcție la alta. Hotărârea de reorganizare poate avea avea legătură cu ordonanța de urgență cu care guvernul îi tot <amenință> pe cei din aparatul de stat. Pentru că, legat de structura organizatorică a instituțiilor publice, noul OUG de reducere a cheltuielilor și a posturilor din sistemul bugetar prevede, de exemplu: pentru constituirea unui serviciu este necesar un minim de 10 posturi de execuție, pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 de posturi de execuție. Astfel că, prin noua organigramă, se asigură cele două prevederi de mai sus”, spune consilierul.

“𝗢𝗿𝗱𝗼𝗻𝗮𝗻ț𝗮 𝗹𝘂𝗶 𝗖𝗶𝗼𝗹𝗮𝗰𝘂, 𝗽𝗿𝗮𝗳 î𝗻 𝗼𝗰𝗵𝗶𝗶 𝗮𝗹𝗲𝗴ă𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿. 𝗦𝗮𝘂 𝗰𝘂𝗺 𝘀ă 𝗻𝗲 𝗳𝗮𝗰𝗲𝗺 𝗰ă…𝗳𝗮𝗰𝗲𝗺 𝗰𝗲𝘃𝗮”

“Există la nivel de guvern un proiect de ordonanță de urgență care urmărește desființarea a 200.000 posturi la stat. Teoretic, conform acestei OUG, toate măsurile vor trebui puse în aplicare până la 1 ianuarie 2024, iar în urma reorganizării ar trebui să <dispară> multe funcții de conducere din aparatul statului. Deși guvernul a promis tăieri în sistemul bugetar, statul angajează mii de persoane pe ultima sută de metri. Câteva mii de locuri, vacante până atunci, au fost ocupate doar din mai până în Iulie. În plus chiar guvernul a înființat noi agenții și autorități, crescând astfel numărul angajaților, pe care, tot el guvernul cică ar vrea să îi reducă. În administrația publică locală, la nivelul primăriilor și consiliilor județene, sunt aproape 58.000 de posturi vacante. Nu cred că tăierile <de-a valma> ( de la cultură, învățământ, sănătate etc.), fără o analiză concretă și corectă, sunt o soluție. Este nevoie de o reformă a statului român care să aibă în centru o viziune modernă asupra statului. Coaliția lui Ciolacu ia măsuri care nu sunt urmarea unei viziuni de ansamblu, supusă unui Proiect de ţară în care dispar cheltuielile fără rost, risipa banului public, ci a disperării de a nu depăşi deficitul bugetar, prăpastie în care tot ei au băgat România. Se poate face, de exemplu, o reducere drastică a agenţiilor guvernamentale. La nivelul administrației prezidențiale sunt 91 de posturi vacante. Mă gândesc că domnul președinte Iohannis ar putea da el un exemplu guvernului, prin desființarea celor aproape 100 de posturi vacante din administrația prezidențială”, adaugă consilierul județean de la USR, Nicolae Olar.