Niciun judecator din Tribunalului Salaj nu se încumeta sa-i judece pe oamenii de afaceri Ioan Huluban și Ioan Galiș
Ioan Huluban și Ioan Galiș sunt acuzați de evaziune fiscala și spalarea de bani. În perioada 2009-2010 ca reprezenranți ai firmelor Eurocard 2000 SRL și Eurocard 2007 SRL au achiziționat printr-un circuit evazionist cu sprijinul inculpaților Viorel |tiube (condamnat la 16 ani de închisoare), Nicolae Olah și Stojka Francisc. Ei ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,6 milioane de lei, reprezentând impozitul pe profit șI TVA. Dosarul în care cei doi oameni de afaceri a ajuns zilele acestea pentru a treia ora la judecatorii Tribunalului Salaj, facând mai multe drumuri de la procurori la magistrați, aceștia din urma considerând ca rechizitoriul întocmit de porcurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism(DIICOT) – Biroul Teritorial Salaj nu respecta prevederile legale. Problema se pare ca este alta. Societatea de avocartura “Chirita și Asociații” care-i reprezinta pe Huluban șI pe Galiș a depus o cerere la Curtea de Apel Cluj cerând stramutarea dosarului în alta parte. “Tuturor judecatorilor de la Secția Penala a Tribunalului Salaj le-au fost admise cererile de abținere. Astfel nu mai exista un alt judecator la Secția Penala a Tribunalului Salaj care sa nu fie incompatibil sa judece prezenta cauza”, motiveaza apararea inculpaților. |i uite așa dosarul de evaziune fiscala se plimba de la Tribunal la DIICOT, de la DIICOT la Tribunal. Potrivit procurorului șef al DIICOT – Biroul Teritorial Salaj, Dan Bubuiug, anchetatorii au reușit sa remedieze neregulile pe care instanța le-a sesizat și spera ca acum, pentru a treia ora, rechizitoriul sa fie perfect.
Numele fostului vicepreședint al Tribunalului Salaj apare în dosar
Prima data, asta prin aprilie, judecatorii au considerat ca au fost omise din rechizitoriu “elementele concrete de stop_coloana individualizare, de trimp, loc, mijloace, scop” și au retrimis dosarul la DIICOT.
Anchetatorii au remediat neregularitațile sesizate de catre judecatorul de camera preliminara și au trimis dosarul instanței. Judecatorul de camera preliminara a invocat art. 346 din Noul Cod Penal care spune ca “rechizitorul este neregulamentar întocmit , iar neregularitatea nu a fost remediata de procuror în termenul prevazut, daca neregularitate atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitele judecații”, precum și art. 6 din CEDO, ce stipuleaza dreptul fiecarui individ la un proces echitabil.
Procurorii spera ca rechizitoriul, refacut pentru a treia ora, de data asta va fi pe “placul judecatorilor” și procesul poate sa înceapa. Dar cine sa judece?
Galiș șI Huluban faceau parte din grupul de noua oameni de afaceri acuzați de evaziune fiscala. Galiș a fost suspectat șI de delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani, constituirea de grup infracțional organizat. In 2014, cei noua evazioniști, respectiv Nicoara Pavel, Chira Sebastian, Dejeu Gheorghe Dorel, Galiș Ioan, Huluban Ioan, Boita Emil, Boer VasileValer, Biriș Gavril și Baidoc Marinel au fost acuzați ca au prejudiciat statul de 5 milioane de euro.
Numele vicepreședintelui Tribunalului Salaj, Patrițiu Daraban apare și el în “afacerea” Galiș-Huluban, în contextul în care procurorii DIICOT au suspiciuni ca judecatorul ar fi aprobat mai multe proceduri judiciare în cazul insolvenței celor doua societați comerciale ale lui Huluban și Galiș, respectiv Eurocard 2000 șI Eurocard 2007.